Archives

Post

19.08.2011

Salam semua..hehehe..ramai sgt ke pembace blog aku ni sampai begitu sekali ku beri ucapan..ape2 pun,selamat hari raya..raya pun dah dipenghujung ni..lame betul tak hupdate blog aku yg terkontang kanting,bagai melukut di tepi gantang,hidup segan mati tak mau ni,errrmmm ape lg peribahasa yg sesuai utk blog aku ni ek..takpe,nnt2 je aku pikirkan sebab aku ade benda mustahak nak di ceritakan ni..

Yeahhh tarikh keramat,tarikh yg bermakna,tarikh yg mesti aku ingat sampai bila2,tarikh baru yg amat penting dalam hidup aku - 19 august 2011..tarikh ni la aku sekali lagi,dengan izin allah,telah melahirkan seorang puteri yg diberi nama DHIA DAMIA ZULAIKHA..org nye secantik namanye..semoga puteri ku ini menjadi anak yg solehah,taat pd ibu bapa dan keluarga 1 hari nnt..

Aku amat2 bersyukur kerana telah dikurniakan sepasang zuriat yg sempurna.. Alhamdulillah,syukur ke hadrat ilahi yg memberi rezeki ini kepada kami.. dan aku berjanji akan menjaga amanah yg telah dikurniakan kepadaku..insyallah..

Kelahiran bayi aku kali ni terasa amat mencabar dari yg dulu..tapi,alhamdulillah segalanya selamat walaupun byk rintangan yg aku hadapi..

Bermula la episod saat2 aku melahirkan..jom teruskan membace..sape agak2 tak dapat nak baca,anda dinasihatkan tidak meneruskan membaca entri aku kali ini..entri kali ini,aku nak kongsi pengalaman,macam mana aku mengharungi dugaan utk bersalin..

Pada 18/08/11,aku diminta utk admit di hospital kerana overdue..aku pada mulanya dijangka bersalin pd 09/08/11..so,pd hari pertama duduk hospital,dah mula terasa rindu pada cerap..tak sampai sehari pun aku dah rindu..nak aje aku balik,tapi mengenangkan baby dalam perut juga memerlukan aku,aku bersabar..sabar menahan rindu..nasib baik selepas tgh hari ada aktiviti,ceramah breast feeding..aku join je,walaupun aku dah pernah menghadiri ceramah tersebut..dah petang,aku rehat je kat katil..tggu encik suami datang melawat aku lagi..tengah hari dah lawat,petang pun kena lawat lg,sebab malam tak ade sape yg akan melawat..

Malam aku rase sunyi sangat..buat call 3G kat cerap..dia senyap je..muke lemah dan sayu,tiba2 air mata aku dah bergenang..terus aku putuskan talian,pergi toilet,aku nangis..ye,aku nangis rindukan cerap..tak sabar tggu pagi..lame aku duduk kat toilet sambil merenung ke luar jendela..aku berharap esok aku bersalin..penat aku berdiri kat toilet,aku pergi ke katil balik..teringat siang tadi doktor kata nak masukkan ubat kalau masih tak ada tanda2 nak bersalin..sempat aku tanya,ape fungsi ubat tu..yg aku tau,ubat yg org selalu sebut tu,membuat kan kita akan rase sakit..doktor yg baik hati tu pun terangkan,fungsi ubat tu sebenarnye nak lembutkan pintu rahim,supaya terbuka pintu rahim tu..thanks doktor sebab bagi tahu sy pasal tu..aku berdoa je semoga ada jalan utk baby aku ni esok..tgk jam dah pukul 1pg,aku kena tidur sebab doktor nak masukkan ubat pagi2...

Pukul 5 aku bangun,hurmmm sakit perut la pulak,tak boleh nak tidur..aku dengar budak sebelah katil aku tu dah mengerang sakit2,kesian die..tapi aku sakit perut jugak ni..nak berak,macam malas nak ke toilet,tak rase nak berak pun..aku amalkan pernafasan yg betul,yg aku pelajari sendiri melalui internet..tarik nafas panjang,kemudian hembus perlahan2..dah pukul 6,baik aku mandi,mana la tau doktor nak datang pukul 7..siap mandi,aku duduk dekat kerusi..perut aku rase sakit lagi..aku tarik lagi nafas panjang2..sarapan pagi dah sampai,tapi tak ada selera nak makan..

Pukul 8,doktor dah masuk,kena panggil sorang2,mungkin doktor nak masukkan ubat dan check bawah..sekali,nama aku pun di panggil..doktor suruh baring,nak check..aku tgk nurse dah standby ubat yg bakal doktor masukkan..doktor start masukkan tangan,terus doktor cakap dah 4cm,kena pergi labour room..aku rase lega sangat2 sebab tak masuk ubat tu..tapi lepas doktor check tu makin sakit jadinye..mau nye tidak,dikepaknye kiri kanan,sakitttt..tp tu salah 1 cara dia nak tolong bkk luas2 pintu rahim tu,jadi aku kena terima je la..doktor suruh sarapan dulu,sambil nurse hulur persalinan utk aku ke labour room..

Dah selesai aku makan,dalam pukul 8.30pg aku di tolak ke labour room..aku sempat gak tepon suami suruh datang..aku takut duduk labour room tu..sampai dalam labour room,sakit dah makin kuat..suami di suruh tunggu di luar..pukul 9.30,makin sakitttt,aku mintak doktor supaya benarkan suami aku masuk..sekali lagi,seperti 2 tahun lepas,aku mintak ubat tahan sakit..dan doktor tetap tak nak bagi..hurmmm nasib aku la ni,asal mintak je tak dapat..Pukul 10pg tu aku dah sakit sangat2,dorg pun cuma bagi aku oksigen utk aku sedut..aku sedut sedalam2 dan sepanjang2 nafas aku..oksigen tu jugak membantu juga sebenarnya..jika pernafasan yg kita lakukan betul,pintu rahim kan cepat terbuka..itu lah yg aku baca kat internet,dan dari pengalaman ibu2 yg dah berpengalaman..baru 15min,aku suruh suami aku panggil doktor,sebab dah sakit sangat..nurse check,pastu dia keluar tak cakap ape2..tiba2 datang ramai2,semua dah pkai glove..

Baru la salah sorg dari mereka bagi tahu yg aku dah bukak 10cm..1 kesilapan yg aku buat,belum pun sakit,aku dah teran..sepatutnye aku kena betul2 sakit,baru aku teran..aku teran sekuat hati dalam 3 kali la jugak kot..tepat 10.24pg,selamat la aku bersalin..huhhhh rase macam penat dan keletihan..aku tgk,bayi aku perempuan..dorg suruh aku breastfeeding kan baby..aku rase lega..10min lps tu,nurse cakap nak keluarkan uri pulak..tapi malang sangat2,semasa dorg nak tarik uri keluar,tali uri/pusat tu terputus..aku tgk urii tu naik ke atas perut..huh sakitnye tuhan je yg tahu..nak tak nak,aku terpaksa di hantar ke bilik pembedahan utk keluarkan uri tersebut..

Nasib aku tak begitu baik,aku kena tunggu utk masuk bilik pembedahan sebab tak ada kekosongan..ya allah,perut aku terasa sakit sangat2..aku rase darah mengalir je..aku bleeding dah byk sgt..aku rase macam nak tidur je,biar la aku sedar nanti,semuanya dah ok..dorg tak kasi aku tidur,kejap2 dorg bercakap dgn aku..walaupun aku tau dorg masih lagi tanya soalan yg sama..

Tepat 12 tgh hari,baru la aku dapat masuk bilik operation tu..aku dah semakin lemah..aku kuatkan jugak semangat bila aku terasa belakang aku dicucuk bius..tak sanggup aku gambarkan jarum bius tu amat besar..sejuk terasa tulang temulang aku..aku rase badan pun dah kebas separuh..dorg mulakan menyeluk uri tu..aku cuba lelapkan mata,dan berharap apa yg berlaku ketika itu cepat2 berlalu..masih seperti di awal2 tadi,dorg tak bagi aku tidur,cuba bersembang ngn aku..puan ok ke? puan..puan ok kan..ayat tu tak lekang keluar dari seorg nurse yg ditugaskan melihat keadaan aku..aku hanya menjawab segala pertanyaan tersut dgn anggukan kepala je..sayup2 je terdengar dorg ckp doktor,bleeding lg ni,kita tukar lagi la..bape kali agaknye aku diangkat..walaupun semua perempuan,dorg semua kuat..percaya atau tidak,doktor bius pun perempuan,tapi agak tomboi la sikit..muda plak tu..

Aku tengok jam dah pukul 1.30,aku pun tanye ngan nurse yg pegang tangan aku tu,yg kejap2 tgk monitor,tgk air dalam botol..aku tanya dia,nurse,lama lagi ke? dia pun cakap,sikit je lagi puan..doktor yg dengar nurse bersuara,terus tengok aku,pastu cakap,puan sebelum ni peranakan ada jatuh ke? aku geleng.. peranakan puan jatuh ni.. ya allah,semoga semuanya selamat.. sedih aku dengar bila doktor cakap macam tu..

Pukul 2,semua dah settle,aku dimasukkan ke wad biasa..waktu tu,aku nampak mak ngn adik aku..lega rase semua dah selesai,dan keluarga aku ada disisi..sebelum tu aku muntah sebab aku tak puasa pun ..abis keluar air milo...hurmmm bau nye busuk..tak lame lepas tu,dorg hantar baby plak..kesian aku tgk baby tu dah kehausan dan kelaparan selama 4 jam..maafkan ibu nak..ibu tak berniat pun nak tinggalkan zulaikha sorg2..adik aku bg tau,baby aku menangis sorg2 kat bilik khas..biasala goverment,kalau baby lapar,dorg memang tak bagi susu formula..

Waktu melawat dah habis,mak terpakse pergi tinggalkan aku..aku cuba call suami aku,tapi tak angkat2..dalam pukul 3 baru suami aku datang..rupanye dia tertidur dekat depan bilik operation..nurse yg hantar aku ke wad tak jalan pun kat tempat suami aku tggu,tu yg tak nampak tu..aku suruh suami aku balik dulu,tgk kan cerap..lagi pun aku lemah sangat2..nak makan,tapi tak ada daya..aku minum..tak lame suami aku balik,aku muntah sume air aku minum..banyak aku minum air sebab aku rase haus sangat2..kepala rase pening2 lg..

Pukul 5ptg tu suami aku bawakkan bubur mcD utk aku..sebab makanan tgh hari dah tak ade..sebelum mkn bubur,aku makan pisang..tak sampai 5 min,aku muntah pisang tu balik..aku rase bius tu masih ade lg..tp kaki aku dah hilang kebas nye..takut muntah lagi,aku tak makan..sampai ke malam,aku dah lapar sangat2..aku cuba makan sikit2,supaya tak keluar semua..nak ke tandas tak larat,pening..aku sekali lagi berharap semoga keadaan yg aku hadapi ni cepat berlalu..malam tu aku tidur tak lena,sebab baby menangis..dia tak mau tidur dekat tempat nya..bila aku tidurkan kat katil aku,baru diam..tapi nurse tak bagi aku buat macam tu,takut baby jatuh katenye..

Akhirnya pagi menjelma..aku rase lega sikit..aku berharap sgt2 aku boleh keluar hospital..rindu pada asyraf makin mendalam..ape yg aku dapat tahu dari suami aku,cerap akan bertolak ke segamat..tak sempat aku nak jumpa cerap..aku terpaksa relakan adik2 ipar aku bawak cerap,utk kebaikan semua..

Alhamdulillah,lepas doktor datang tgk aku,dia dah benarkan aku balik..cepat2 aku call suami aku suruh jemput..aku kemaskan semua barang..sampai je suami aku,terus la kami keluar..tak sempat jumpe cerap sebab dia dah ke segamat,dan aku akan menyusul cerap kemudian.. Sampai rumah,aku call pada mak dan yg lain2 aku nak ke segamat petang tu jugak..walaupun mak berkeras suruh aku duk kl sehari 2 dulu,aku yakin kan mak,aku ok je..walaupun ketika tu aku rase pening2 dan macam nak pitam..mungkin sebab aku kekurangan darah..kerana rindukan cerap,aku terpakse bohong pd mak,yg aku ok je..so,petang tu aku bertolak terus ke segamat..sampai segamat,aku disambut mesra dgn cerap,padahal kalau 3G,dia langsung tak nak pandang aku,apetah lg nak bercakap..kalau dia pandang pun,mungkin sekejap..rupanya baru aku tau,yg ank aku ade ulser kat lidah dan bibir..patut la tak nak bercakap..kesian ank ibu..demam rindu agaknye..

So,sekarang aku dah pun habis pantang..berpantang kat kampung terasa macam berpantang mcm traditional.. bukan aku tak nak berpantang kat kl..aku kesian ngn mak..mak byk sangat kerja nak uruskan cucu2 dan anak2.. pastu mak nak berniaga kat bazar ramadhan.. pape pun,aku bersyukur dapat mak mertua yg sangat2 menjaga aku sewaktu aku dalam pantang..kesian mak mertu aku,susah payah jaga aku ngn ank2.. jasa dan budi baik mak tak kan di lupakan..jasa dan budi mak juga tak terbalas..semoga allah membalas segalanya..

Semoga hubungan kekeluargaan ini membuatkan aku lebih bahagia..terima kasih ya allah kerana memberi aku keluarga yg harmoni... walaupun ayah tidak lagi bersama mak,kita tetap 1 keluarga sampai bila2..sayang sangat2 semua ahli keluargaku..

Dah tamat...kalau nak cerita lagi,8 hari 8 malam pun tak habis baca..pape pun,aku akan bercerita lagi lain kali..aku memang suke bercerita..tak caye,cube tanya suami aku tu ha,aku je selalu bercerita kat dia..walau pun aku tak keluar rumah,tak ade bahan cerita,aku akan bercerita pasal hal2 yg terjadi atau berlaku kat internet..dia seorg yg tak bosan mendengar cerita aku..walaupun aku dah 2 3 kali bercerita kepadanya,tapi die tetap dengar..tapi,di hujung penceritaan aku,mesti dia cakap,hari tu kan dah cerita benda ni..aishhhhh,nape tak awl2 bagi tahu..berbuih dah mulut bercerita..ape2 pun,itu lah hobi aku bercerita..haiyooooo,mcm budak2 bercerita bagaiiiii..caoooolooooo..daaaaaaa...
Read More . . .

Post

gembira & sedih..

Hari ni genap cerap 2 thn 1bln.. tapi,adik baby,tak juga keluar.. dah 40weeks 4 days ni.. hurmmm adakah aku dalam tekanan perasaan sekarang? baik tak payah pikir,nnt stress,lg ssh baby nak keluar..


Semalam tak tau nak pergi mana lg..aku dah bosan sesangat duk rumah.. terpakse la aku ajak suami ke sogo.. kekonon je ckp nak beli baju raya cerap.. tp,dia ikut jugak la kehendak aku ni,padahal aku ngan dia tau yg kami tak kan membeli pape pun nnt kat sane..

Sampai je kat sogo,punye la aku membelek segala baju kanak2 kat situ.. huh hampa.. tak berkenan btl baju kat sogo..paling tak berkenan,ianya mahal sgt.. kalau selai seluar jeans dah 30 lebih,aishhh lari budget dah tu.. tak pe la,jenjalan je la kami kat sogo tu,sambil cuci mata.. ni ler terapi yg sesuai utk aku... belek2 baju,ltk balik..jln sikit,belek lg,letak balik.. dah puas hati memenatkan kaki,rehat jap.. tetibe suami ajak ke reject shop kat pertama.. uihhh dah lame tak ke pertama.. dulu tu ler tempat aku selalu berjalan2 hehehe..

Masuk kat PERTAMA tu,hero kecik dah buat hal.. bosan agaknye.. penat pun ade kot.. siap la die terbaring2 kat lantai tu.. aku ngn si suami sibuk mencari2 baju utk nye.. blh tahan juga harganye.. tshirt kanak2 2 thn,sehelai 19.90.. hurmmm,amik je la 3 helai.. pastu nak cari seluar pulak,1 pun tak berkenan di hati.. amik keputusan nak ke Jusco plak.. hero yg tadi buat hal,mintak beli kentang.. ceh,bkn setakat mintak kentang,mintak ais krim lg.. tergugat jugak iman aku..nak je aku telan ais krim die yg meleleh tu.. tak abis plak tu..aishhhh..

Sampai kat JJ dah nak berbuka..jln jem jugak.. gerak dari sogo ke JJ setiawangsa dari pkl 6.. beratur beli air,yg si hero sibuk nak g tempat permainan.. layankan aje,bg dia main puas2.. ktorg berbuka minum air ngn roti.. ishhhh kenyang jgk mkn roti ek.. dah puas bdk kecik tu main,baru la kami buat operasi mencari kelengkapan si hero td..

Huhuhuuhu... penattttt.. sampai umah,belek seluar jeans,kasut dan baju2 yg di beli.. bagus,agak berbaloi.. abis duit abah 250.00 hahaha.. tak ape la abah,setahun sekali je raya.. lg pun cerap dah lame tak shopping.. bkn byk pon beli.. kasut sepasang aje 59.90.. ahhh kalau aku kira2,aku plak jd pening..pape pun,segala kelengkapan raya cerap dah siap.. yg tak tahan nak gelak tu,barang pertama yg di beli adalah songkok 3 hari lps..semangat nak raya,beli songkok je la dulu..

Pasni tak ade la aku terpikir2 ank aku sorg tu tak ade baju raya.. dulu mak ayah jugak menyediakan baju raya utk kami.. tapi selalu nye beli last minit.. aku tak blh buat keje mcm tu jugak,sbb nnt 1 ape pun tak jadi.. rase mcm dah lega plak bile persiapan utk ank dah siap.. aku? tak yah la beriya2 nak raya.. pkai je tshirt ngn kain batik,berstoking dan berbengkung.. itu la pakaian raya utk aku nnt..

macam mana la agaknya suasana raya kali ni ye? mesti bertambah meriah dgn kehadiran org baru.. baby,cepat la keluar,kite raya sama2..

Read More . . .

Post

Menang tanpa bertanding :)

Hehehe.. so macam biasa,aku kan sekarang rajin masuk contest.. tapi kali ni tak de la masuk contest.. aku sesaje je LIKE 1 page tu,konon nak support je la..alih2 dorg nak bg hadiah.. aku terima je la seadanya... tau tak nape dorg nak bg hadiah? sebabnye aku adalah LIKER yg ke 100.. nombor bertuah tu kan hehehee.. pape pun,tq so much TheStyliss Photography sbb bg hadiah photoshoot for our new born baby nnt.. sangat2 menghargainya.. Jom like page mereka beramai2 untuk memberi sokongan..


Read More . . .

Post

PUASA ber EMPAT :)

Alhamdulillah,hari ni aku dapat berpuasa.. Tak sangka pulak aku larat puasa.. Baby pun macam paham,sekarang kita dah masuk bulan puasa.. Aku ingat,kalau tak larat,aku nak puasa setengah hari je.. suami aku pun tak galakkan aku puasa,tapi aku nak cuba jugak.. nak rasa pengalaman ibu2 mengandung berpuasa.. Alhamdulillah,aku berjaya berpuasa.. sangat2 tak sangka.. Baby pun tak ade la meragam nak makan.. mungkin makanan yg dah tersedia dalam perut ni masih lg menampung keperluannya kot :)


Aku terbangun pukul 1.30pg.. Aku tidur pun dalam pukul 11.. tujuan aku bangun pkl 1.30pg tu bkn nak bersahur sebenarnya,aku nak kencing sangat2.. pulak tu ari-ari aku terasa sakit.. ingatkan sakit nak bersalin,lama aku duk termenung kat sofa selepas buang air kecil.. tgk suami aku yg terbaring sorg2 kat ruang tamu.. kesian,tidur macam tu je.. tapi,memang tabiat dia tertido macam tu.. berbuih mulut suruh tidur bilik pun dia tak mau.. Termenung punya termenung,sampai pukul 2.30 pg.. rase nak sambung tidur,tapi takut terlepas sahur.. aku amik keputusan,baik aku masak.. dari tak ade buat mende.. lagi pun aku boleh masak pelan2.. tak ade la rushing sangat nanti.. Masak nasi,goreng ikan..buat sambal kicap,goreng pulak telur dadar.. pastu dah tak tau nak buat ape.. tgk jam dah pukul 4.30.. aku ingat nak suruh suami aku beli lauk lagi,takut tak cukup.. beli tom yam atau paprik..

Tapi aku aku tgk jam,mcm awl lg.. dah tak tau buat mende,aku bkk laptop.. konon nak jenguk pesbuk jap.. huh,lame gile nunggu,tak tau la ape masalah pesbuk.. sampai pkl 5 aku log in tak blh2,sudah nye aku ttp je la.. aku kejut suami aku mkn sahur.. lupe nak suruh g beli lauk.. mungkin sbb asyraf pun terbangun jugak,nak join sahur sama agaknya,dan aku yg byk sgt bercakap sampai lupa nak suruh suami aku beli lauk.. ktorang pun makan la ber 3.. termasuk la si baby dalam perut,kami bersahur ber EMPAT.. boleh tak cenggitu.. Puas aku cakap kat asyraf,kita kena puasa tau.. sebenarnye aku nak bg semangat pd diri aku sendiri...

Lepas bersahur,aku ingat nak suruh suami aku call family kat kampung,tp aku tgk dia sebok call kwn2 dia sana sini suruh replace tmpt die.. kesian nye lahai,tak ade sorg pun blh ganti.. aku ckp,kalau tak ade org yg blh ganti,pergi je la kerja macam biasa.. aku ok je ni.. mungkin risau ngn aku,dia usaha jugak cari org utk ganti tempat kerjanya.. dan akhirnya,ada jugak kawan yg sudi ganti.. so,suami aku dah cuti start la arini sampai 16hb utk jaga aku sepenuh masa.. Lama cutinya tu.. Pengorbanan & jasamu tidak akan ku lupakan :'( arggghhhh dah mule la aku touching ni..

Bila dah confirm ada org ganti,ktorg pun sambung la tdo pukul 7 tu.. asyraf pun dah tertido.. siap bangun pukul 12 plak tu.. bangun2 mintak susu.. aikkk tak puasa la budak ni.. tak pe la,cerap puasa setengah ari je la.. aci ke cam tu hehehe.. Dalam pukul 2 tu,tak tau buat mende,yg suami aku sebok google menu utk berbuka.. katenye nak buat ayam goreng berempah.. siap tulis lg bahan2nye.. Aku pun siap ckp kat die,rasa macam nak buat tepung pelita.. wahhh tak pernah2 buat tepung pelita,sebok nak buat.. dia pun siap la salin kan bahan2 yg diperlukan.. Lps tu,ktorg keluar g giant beli barang.. part ni la asyraf suke.. suke sgt berjalan.. aku macam nak pitam pun ade jugak,tp aku kuatkan jugak semangat..

Sampai umah,ktorg bertungkus lumus kat dapur.. seronok pulak rasa nye hehehe.. yg suami aku buat ayam gorengnya.. katenye nak kena perap lame ni.. hahaha,dia seorg yg mengikut step by step resepi di internet.. aku pun mulakan la kerja2 aku..

Alhamdulillah akhirnya,ktorg dapat berbuka di rumah bersama.. menu yg sangat best, ayam goreng berempah,sambal belacan,gulai ikan,air laici + cincau dan juga TEPUNG PELITA special aku hahaha.. kenyang btl makan.. konon nak masak sayur,tapi aku macam tak larat,so sayur masak utk sahur je la hehehehe..

Aku gembira dgn kehidupan macam ni.. amat bersyukur kpd Allah,yg memberi rezeki,memberi kesihatan yg baik.. Walaupun agak sedih sebab tahun ni,aku langsung tak dapat nak tlg family aku berniaga.. Aku harap,adik2 yg lain dapat membantu mak.. Semoga allah melindungi mak dan adik2 yg lain.. Tahun ni,kite langsung tak dapat nak berbuka bersama.. sangat2 merindui kalian :(

Harap esok aku berpeluang berpuasa lagi.. Insyallah.. Dan aku berharap,baby dalam perut ni sihat dan selamat.. (ibu tak sabar nak jumpa baby)..

Read More . . .

Post

Penantian

Betul kate org,penantian itu 1 penyeksaan.. Menanti dgn penuh sabar,itu juga ujian dari Allah.. Aku tak boleh nak give up dan merungut hari2. tak baik,berdosa.. Memang setiap hari aku dah tak larat nak bawak perut ni.. Kadang rase macam tak nak tidur,sebab kalau tidur,sakit tu la yg akan datang.. cube jugak tidur secara duduk,tapi pinggang pulak yg sakit.. hurrrmmm aku terima segala nye dgn redha.. pengorbanan yg dulu pernah dirasai oleh mak..


Khamis (28/7/11) lalu aku ade appoiment.. tp pg tu terase seluar dalam basah.. sampai kat klinik,bile nurse tanye,ade masalah ke? aku bg tau la yg seluar dalam aku basah sikit pg tu.. dorg suruh aku terus ke hospital,sbb dorg kata mungkin dah leaking.. hurmmm,bile srh ke spital,terus aku berat hati..berat hati nak tinggalkan asyraf.. terus hati rase sedih.. dah lama tak berjauhan dgn asyraf..aku hanya mengharapkan aku sakit nak bersalin,pastu sampai spital,terus bersalin,pastu esoknye balik.. tak sanggup aku nak berpisah lama2 dgn asyraf..

Tengah hari tu,aku masih lg tak ke spital.. sbb tanda2 bersalin tu tak ada lagi.. aku sempat lagi lunch ngn suami dan asyraf.. suapkan asyraf macam biasa.. habis makan,baru ke hospital,dalam hati berdoa,semoga tak kena tahan wad.. biar la kalau kena tahan,terus ke labour room je.. Ade la dalam sejam setengah dorg check aku,sampai aku tak bg dorg balik dulu.. suruh teman.. sampai asyraf tertido tggu aku.. keputusannya,doktor suruh aku balik dulu sbb pintu baru bkk 1cm..

Petang tu aku balik umah.. berehat macam biasa.. masih lg terpikir2,camane keadaan asyraf kalau aku kena tahan wad.. rase macam nak bawak je dia duk sekali ngn aku kat wad.. pulak tu sekarang bdk2 kecik tak dibenarkan melawat.. ohhhhh rindunya lahai kalau tak jumpa nnt.. dulu waktu aku kat spital pun,menangis2 rindu kan suami aku.. huh,aku sgt sensitif org nye.. Macam mula2 kawen,bila pindah umah,aku selalu rindukan mak,kadang2 aku nangis.. tapi sekarang dah biasa,sbb aku kena faham yg aku kena ikut suami aku..

Sejak dari hari khamis tu,aku suruh suami aku bwk asyraf ke mana je.. aku nak cuba training dia utk berpisah seketika dgn aku.. asyraf nampak seronok selalu keluar dgn abahnya.. pergi kedai minum,pergi tgk org main ping pong..pergi tgk org main badminton.. Walau pun aku agak terseksa juga tggl rumah sorg2,aku gagahkan jugak.. aku tak nak die sll tanye,ibu mana? tapi,setiap kali balik rumah,dia bagi salam,mesti bertanya jugak,IBU MANA?

Tapi,pagi ni lain pulak ceritanya,bangun pagi2,menangis2 tanpa henti.. Menangis sebab tak dapat jumpa abahnya.. abah terpaksa kerja hari ni sbb ibu belum lagi bersalin.. sayang kalau cuti awal2.. pulak tu menangis tanya,MANA ABAH? aku tak boleh la nak jawab pergi keje,sbb nnt tangisan dia makin kuat.. aku tipu,abah buang sampah kot.. tiba2 ajak turun bawah.. aku ikutkan jugak la kehendaknye.. rupenye die pergi cari abah kat tempat pembuangan sampah.. abah tak ade kat situ,meraung ler lagi dia.. dia tau aku tipu dia.. segan org tgk dia nangis je,aku dukung bawak ke taman permainan.. kat situ dah senyap sikit.. tapi masih lg bertanya,abah mana? nak itut abah..

Terpaksa la bagi tau abah pergi kerja.. Jangkaan aku betul,dia menangis lagi kat taman.. adoiiiii,kesian betul tgk dia menangis,rase cam nak nangis je aku.. aku ajak jalan,cari abah kat kawasan flat tu.. sampai kat org jual nasi lemak,aku singgah beli nasi lemak.. aku cakap,jom tgk abah,kot dah sampai rumah.. sampai rumah,dia cari lagi,menangis lagi.. aku pun dah buntu,1 je cara tak guna lagi.. Walaupun suami aku dah larang jgn bg tgk cerita UPIN IPIN kat asyraf,aku terpaksa jugak buat.. aku bkk je,trs dia diam.. itu je la ubatnye sekarang ni..

Rupanya asyraf dah besar.. semalam aku tinggal ber2 je dgn asyraf,abahnya keluar,ada hal.. tgh ddk2 ber 2 dgn die,aku rase sakit,tak pasal2 aku nangis.. asyraf muka macam nak menangis jugak,tapi dia cakap, "jgn nanis ibu..diammmmm".. waaa~~~ lg la aku rase nak nangis..aku terus ke bilik air,kang dia tgk aku lg nangis,dia pun ikut nangis..

Ibu tak sedar yg asyraf dah besar sayang :) semoga asyraf jd anak yg soleh,baik budi pekerti,dgr kata ibu ye..ibu syg sgt2 kat asyraf..

Read More . . .

Post

CONTEST

Entry yg lalu,ade aku cerita yg aku masuk 2 contest.. huhuhu mencabar beb.. 1 contest tu dah tamat.. tu dah rasa lega.. 15 july yg lalu tamatnye.. ehemmm dan yg pastinya,admin tu inbox aku kate aku menang.. hahaha.. tak tau la menang nombor berapa,sebab minah ni punye vote ni lain macam je.. dah la tu pulak,yg like die tu semua luar negara punya org.. kesian admin ni,dah la nak meniaga dalam malaysia aje,die tukar vote ngan org jauh2 nun.. mexico,arab sume ade hahaha.. dan aku tak percaya jugak,ade org thailand vote aku..ape daaaa..

Contest yg ke 2 tamat 31 july ni,tapi aku dah give up,walau pun jumlah undian aku dah 900 lebih.. penat woo cari org nak same2 tukar vote..aku pakai real acc,dorg pkai fake acc.. kalau die ade 40 fake acc,sng2 je vote org tu 40 kali,dan org akan membalas vote tersebut 40 kali jugak..adehhhhh..main tipu..tak pe,kalau cina ni menang,mmg tak adil.. tapi gasak la,admin pun buat bodoh je.. dah la bg hadiah 1 je.. kalau ade ke 3 4 ngn sagu hati,blh la jugak aku teruskan perjuangan huhuhu..tak ape la,bkn rezeki aku utk menang..

Ape pun,aku dah belajar 1 tip baru,macam mana nak dapat vote byk2.. sia2 je sebelum ni aku masuk contest,publish kat wall,mintak kengkawan vote,tp ade yg buat derk je.. siap kadang aku inbox dorg lg.. nasib baik ade seseorang mengajar aku sistem "memberi dan menerima".. kalau tak,sampai bila pun bilangan pengundi2 tak bertambah hehehe..
Read More . . .

Post

OUR son besday :)

SELAMAT ULANG TAHUN yg ke 2 Muhammad Izzhan Asyraf.. Semoga dirahmati allah,semoga panjang umur dan sihat selalu.. Hari ni besday cerap tau.. tak yah cite banyak2.. jom kite tgk kek besday cerap yg di beli tgh hari tadi bersama ibu dan abah :)




Nak beli kek upin ipin,memang tak sempat dah..jadi beli je la kek ni.. sedap jugak hehehe.. sambut bertiga je,sebab bukan kedekut nak bagi org,tak sempat nak jemput org.. pkl 2 pagi baru sampai kl.. mlm ni pulak abah keje malam.. waktu beli kek,cari basikal utk hadiah cerap.. adoiii basikal sume mahal2.. pastu abah janji,nnt abah beli kan.. tak ape la cerap,tak ade hadiah,semalam tok mak dah bg duit utk cerap.. ibu pun tak ade hadiah utk cerap,sbb ibu tak keje.. ( tak pasal2 je alasan hehehe )





Cerap dah pandai tiup lilin.. nyanyi utk diri sendiri :)





Sesi potong kek.. tak bagi ibu tolong potong.. lepas potong kek,kite makan.. gambar mkn kek tak sempat nak ambik sbb masing2 sebok menikmati kek..

** cerap batuk & selsema,mood tak baik..asyik ler menangis dan merengek.. harap ibu dan abah masih sabar melayan..


Read More . . .

Post

Huhhh.. bz sangat aku bln ni.. ntah ape yg bz sangat tu,tak tau la aku.. Dalam keadaan yg tensen,aku update blog.. punye la geram ngn pos malaysia sekarang.. barang aku yg di pos dari isnin,sampai sekarang ni tak sampai2 lg.. penat aku call dari pg tadi.. konon je kate barang aku on delivery.. wehhhh pos malaysia,aku bayar tau postage.. lepas ni tak yah gune perkhidmatan ko.. banyak lg kurier lain.. sedap je bagi alasan posmen tak sempat pergi umah.. wahhhh senang jawab ye.. ape2 pun aku dah buat report kat org atasan.. huh geram aku.. yg kejam nye,aku pakse gak dorg hantar parcel aku ptg ni.. dah pukul 6 dah pun.. ah gasak la,aku nak balik kg ni,kang sape pulak nak amik kan parcel tu nnt..


Malam ni aku nak gerak balik segamat.. adik ipar aku bertunang hujung minggu ni.. nak gerak esok takut byk roadblock yg blh mengundang jammed.. aku benci jammed tau.. en suami ku balik 8.30 mlm.. harap dia larat je bawak kereta..

Banyak barang aku packing.. siap packing barang baby sekali.. kot nye aku terberanak kat segamat ke ape.. sbb sekarang dah nak masuk 36 minggu.. klo dah 36 minggu tu,bukan dah 9 bulan ke? aissshhhh aku ni masih tak paham lagi kira2 ni.. pape pun,debaran di hati makin di rasai..dup dap dup dap..

E'ehhh bulan july,bulan kegembiraan.. besday cerap.. yup 13 july.. ibu tak ade hadiah la sayang.. erkkk anniversary abah n ibu 12 july? erkkk tak ade hadiah jugak utk hubby tercinta.. ibu hadiah kan adik utk cerap,baby utk abah.. kite kongsi hadiah tu ye.. hadiah tu kalau keluar cepat atau lambat,kite same2 tunggu ye.. doakan je baby tu selamat jumpa kita semua.. (macam tak sabar plak rasenye)

Disebabkan bulan ni aku bz,sampai tak sempat nak update status fb mau pon blog,tapi aku ade mase plak join contest.. ntah nape,berminat plak aku nak join contest.. bkn aku nak join sgt,owner page swettCOMFORT tu kawan aku..bersungguh suruh join.. tgh vote2 org,terjumpa plak ngn Beautify You , ade contest gak.. aku pun join,tapi persaingan sangat hebat disini..huhu,mcm tak boleh pergi je..pape pun,gambar utk contest tu adik ipar aku yg punye.. harap2 menang la ye..

OK,posmen dah sampai.. BAGUS !!!




Read More . . .

Post

34weeks 2 days

Setiap hari aku menghitung hari,tiap kali tu hati aku berdebar2.. bertambah debaran dari pagi semalam sampai hari ni.. dada ni rase sakit je.. mungkin jugak la ni simptom org mengandung kot.. tak pe la,tgh sakit,ade jugak org bagi semangat.. yeaaa,aku kene teruskan perjuangan ni..


Ade cerita kelakar tgh hari tadi.. Biasa suami aku call pagi je.. pagi tadi dah 3G ngan anak sayangnye,tgh hari call lagi.. Ingat kan kenapa,rupenye nak tanye dada aku sakit lagi ke? agaknye pg td kusyuk 3G mereka berdua je,lupe nak tanya kesihatan aku ni ha.. aku cakap sakit lagi,pastu tanya,agak2 sempat tak bersalin bulan puasa..e'ehhh,lain pulak bunyi soalannye.. ape,kat umah tak boleh tanya ke? pastu die ckp lagi,kalau bersalin bulan puasa,kite bagi nama anak nia ramadhani.. perghhhh,mau tak tergelak besau aku.. kalau iye pun cik abg minat nia ramadhani tu,takkan terkenan jugak nama beliau.. serius,aku ngan suami aku tak pernah nak bincang pasal nama anak.. dulu2 pon camtu jugak,bila tanye,nak letak ape ye nama anak? tang tu la,masing2 baru nak pikir,google la.. pastu soalan tu terbiar macam tu aje.. sekali lagi,soalan tu keluar lagi.. apa2 pun,itu tak penting,yg penting aku nak baby selamat dilahirkan melihat dunia ciptaan Yang Maha Agung.. semoga allah permudahkan aku untuk bersalin kelak..

Sedar tak sedar 2 minggu lagi anniversary aku ngn besday cerap.. tak tau nak bagi hadiah ape kat cerap.. hadiah utk suami ku jua.. hurmmmm cukup la hadiahkan kasih sayang je utk kamu berdua :) boleh? tu la hadiah yg tak ternilai.. tak boleh beli dgn wang ringgit.. hadiah yg akan kekal selamanya hingga ke akhir hayat..



Read More . . .

Post

spoil

Di hari minggu yg kebosanan.. incik suami pergi mengail.. umah dah kemas.. keje2 semua dah siap.. tak tau nak buat ape.. tiba2 teringat plak loyang mak mertua yang aku pinjam.. oooohhh ade sesuatu aku nak buat.. teringin nak makan kek coklat moist.. hati dah berbunga riang..

Kali ni aku nak buat kek bakar pkai oven plak..sebab mula2 buat kek aritu aku kukus.. yg sedihnye,pengukus aku tu dah jahanam.. nak cerite cam mane blh jahanam,pjg plak ceritenye.. secara ringkasnye,aku dah tak ade pengukus huhuhu..tensen tau.. Excited aku nak g buat kek ni.. 2 jam abis mase nak buat kek,akhirnye........

Kek yg aku buat tu dah siap..tapi hampa dan kecewa,kek tu keras..tak lembut pun..adoiiii spoil btl la.. nak sedapkan hati,aku cube la nak letak coklat cair di atasnye..kot2 la jd lembut dan sedap.. tp tak jugak SEDAPPPPPPPPPP !!! huh dah tensen tahap gaban.. tgk rupa kek,mkn pun mcm tak lalu.. sedih sedih sedih.. belum sempat pun nak tangkap gambo,cerap dah kacau2 kek tu.. saksi kan la kek ni dulu..


Ni la hasilnye kek yg aku nak buat tu.. kering dan keras je kan.. tp kalau makan,rase ok je lagi..tapi tak yg macam aritu..uwaaaaaaa... rase nak nangis je.. aku dah buat kesimpulan,mangukus lg bagus dari membakar.. agaknye sbb kena bakar,tu yg keras kot.. klo kukus tu yg lembut tu huhuhu.. nak kena repeat lg ke buat kek ni.. aku ni macam dah tak berapa nak larat buat kek ni..adessss.. jom tgk kek yg dulu aku buat..tu kek 1st time aku buat..

Lazat kan nampak gayanye hehehe.. Kek ni aku buat hujung bln 4 aritu.. aku tak ade loyang,so aku pkai je la aluminium ni,dan kek ni aku kukus..lame wehhh buat ni,ade la 5 6 jam kot.. sbb bekas ni kecik..ade la dpt 5 bekas macam ni.. pastu pengukus aku tak besor mane pun.. ala pengukus pun,pengukus periuk nasi tu haaa..tgh2 kukus,tak sedor air kering,ape lg,rosak le pengukus plastik aku tu.. itu la alkisahnye nape pengukus aku tu rosak.. tp keje membakar senang.. dah siap adun,masuk je kat oven,pastu blh buat keje lain.. time ngukus,aku asyik la jengah2,kot air dah kering ke..klo air kurang,kena tambah lg..keje leceh..tp sebenarnye,keje leceh tu la yg menghasilkan kek yg terbaik huhuhu..



Lepas ni kalau aku nak buat kek lg,aku kukus je la... Kalau ikut tekak aku,memang kek ni yg aku buat ni sedap dan lembut.. ehhh tak abis ouji lg ek hahaha.. ape pun,aku kene usaha lagi buat kek.. ok,semangat yg hilang telah kembali.. lepas ni buat lgyg terbaik..belajar dari kesilapan..

** ko sibuk nak buat kek ye.. baik ko belajor memasak yg sedap2..itu lg bagus !!!
( baik lahhhh ^_^ )

Read More . . .

Post

cerap @ klcc

Hari ni dah 21 june.. dah 33 weeks.. rasa berdebar makin kencang.. tak tau kenapa terasa sangat berdebar2 nye.. terbayang2 perasaan mule2 nak bersalin.. tapi dulu tak ade la berdebar seawal mcm ni.. risau jugak dengar kawan2 yg bersalin anak ke2,majoriti bersalin dalam 36weeks.. tak dapat pulak aku bayangkan,mcm mana agaknye aku bersalin kali ke 2 ni.. menangis lagi ke aku? merayu lg ke aku mintak ubat tahan sakit kat nurse2 tu?

Mengingatkan kembali kenangan sewaktu mula2 bersalin dulu,amat2 menakutkan aku.. sakitnye hanya org2 yg bersalin je yg tau.. sakit yg aku rase dari 8 mlm hingga ke 12 tgh hari keesokannye,betul2 buat aku sedar,macam mana payahnye seorang ibu melahirkan anak.. Aku harap,kali ni aku bersedia menghadapi semuanya.. Harap dipermudahkan segalanya..

Ok2,baik jgn bercerita cerita sedih2,nanti menggangu emosi plak.. semalam adalah hari yg TERAKHIR (agaknye la) aku menemani si anak teruna berjalan2.. kemain gembira hati,akhirnya dapat juga mandi manda di klcc.. lepas ni cerap,ibu tak larat dah pergi jalan2.. perut ibu dah berat,adik baby pun dah besar.. hari utk bertemu adik juga makin dekat.. cerap kena paham tu ye.. kalau cerap nak jalan2 jugak,cerap pergi je la ngn abah.. ibu tak kesah kena tinggal dekat rumah.. asalkan cerap gembira dan bahagia bile keluar bersuka ria..


wajah ceria cerap :)


bangunan kebanggaannye...selalu jerit2..buuu..ibuuuuuu..KLCC~~~~


Ye anakku,ibu tau klcc tu..layankan aje la..hehehe..kesian kalau cerap main sorg2..sebab tak ade kawan,jadi macam biase,kena la bawak KAKAK yg selalu melayan karenahnye.. lagi pun dah lame tak jumpa kakak.. nampak kakak,terus die jerit2.."tatak tatak..tatak..jom g aman jom.." hahaha..kecik2 lagi dah pandai ajak org main kat taman..cerap..cerap.. :)

Posing ngan kakak..

Tengah cerap nak amik gambar dgn KLCC,ade je la plak gangguan..nasib baik klcc tu nampak lagi..

Lepas mandi manda,wajib ke taman permainan.. tp tak dapat main lame2,sbb hari dah hujan rintik2...cerap pandai tau nyanyi lagu buai laju2..tp dalam lirik nyanyiannye takde la kate nak kawen ngn anak raja..





Read More . . .

Post

cerap & upin ipin

Huhuhuhu..budak2 sekarang dah makin moden aku tgk.. ianya berlaku depan mata aku sendiri.. dulu anak aku ni tak reti nak tgk tv.. tgk iklan tau la.. puas gak dulu suruh die tgk tv,sebab tak nak dia kacau aku memasak.. tapi,die tetap tak nak tgk tv.. nak jugak mengacau aku buat kerja. tapi sekarang aku dah lega sikit,sebab tiada gangguan ketika di dapur.. kalau tak,ade je yg kena percikan minyak panas,pecah gelas lagi,dan bermacam2 yg berlaku di dapur tu ha..


Sejak la aku jadi baby sitter utk anak buah aku tu ha,yg suke tgk kartun,aku tgk cerap pun dah terikut2.. sememangnye,dia suke ikut2 org.. Harith,yg berusia 3 bln muda dari cerap sangat2 meminati kartun sponge bob & upin ipin.. jd,bile dah ade geng tgk kartun,dorg jadi suke.. tapi,yg jd fanatiknye sekarang adalah Cerap.. al maklum la,baru nak kenal kartun kot.. bermula dari beli topi,sekarang dah beli buku la plak..

Aishh bukan setakat tu aje,ibu si harith ni siap la bawak cd upin ipin datang ke rumah aku.. katenye utk elakkan dorg berdua bergaduh,biar sama2 tgk cerita upin dan ipin tu.. sekarang ni,cover cd upin ipin tu dah lunyai dgn cerap.. tiap jam di belek2nye kertas caver cd tu.. aiyoooo,tak tau nak cakap mcm mana ngn owner cd tu kang.. dah koyak rabak pun..

Sekarang nak tdo,layan upin ipin kat youtube.. dan aku tak de la galakkan tgk kat laptop,kang tak dapat plak gune laptop.. So korbankan hp utk jadi tatapannye.. Melayan upin ipin sampai tertdo,kadang2 aku yg tdo dulu.. nak tggu cerap tertdo,huh lamenye lahai.. nasib baik die pandai replay sendiri kalau cerita tu abis..

Jom tgk aksi2 si cerap bersama kartun kesukaannye..








Read More . . .

Post

Ugut Tembak

Tajuk entry tu dah rasa menakutkan kan? tapi ni bukan ugut tembak main2,ni betul2 punye.. Tapi yg mengalami kesah ni bukan aku la.. Tapi seseorang yang aku kenali la jugak.. Kejadian ni berlaku kat Mesir..

Semalam,husband aku call,die srh aku bukak Metro Ahad 12 june 2011.. katenye kawan dia kene tahan kat mesir.. bile aku tanye sape,dia kate Along ( nama penuh aizuddin saad ).. ye,budak ni la dulu photog aku waktu aku bersanding kat segamat 3 tahun lepas.. Aishhh berderau gak la darah kan,dengar khabar macam tu,sbb aku knl ngn along ni pun waktu aku bercinta ngn laki aku. baik budaknye.. blom kawen lg huuhuhu..

Puas la aku bace 1 1 tajuk berita tu..tapi tak jumpe2.. lagi pedih la mata aku ngadap laptop.. aku ni kan malas beli surat khabar,jadi mencari2 ler aku artikel mengenai wartawan dan jurufoto yg dikatakan telah di tahan.. akhirnye,tak jumpe gak,aku tggu je la la husband aku balik bawak surat khabar tu..

So,sampai umah je,husband aku pun bg la surat khabar tu.. excited nak membaca ape kesah nye..huh lega la jugak,along tu tak ade ape2.. Meh aku tunjuk gambar beliau..



Along berdiri paling belakang sebelah kiri.. pastu aku snap je gambar die kat surat khabar tu..


** rase bangga sikit sbb photog2 aku waktu majlis kawen dulu 2 2 dah berjaya.. Along yg sekarang ni keje dgn NSTP dan Zain sekarang yg dah makin berjaya dgn bisnes photography..

Read More . . .

Post

kawan baik sy dah kawen :)

Setelah 6 tahun kami menjalinkan persahabatan,kawan baik sy dah pun mendirikan rumah tangga pd 28 mei 2011 lalu.. semalam,12 june 2011 majlis di sebelah pihak lelaki.. maka berakhir sudah title BUJANG antara kami..

Dia la kawan sy yg selalu di sisi,ketika susah dan senang.. Eh,ayat skema sgt ni pesal hahaha..okey2,teruskan ucapan..

Mari sy perkenalkan kwn baik sy.. Namanye Hashimah Binti Nasiman.. Tp,name glamernye Shima nasiman.. Dia budak baik,begitu juge dgn sy hahaha.. baik tu,maksudnye diantara kami je la baiknye.. KAMI memang budak baik.. Tapi kat tempat keje kami dulu,kami tak ade la baik mane pun hehehe..Sebelum sy bercerita lebih lanjut,mari sy perkenalkan kawan2 baik sy yg lain..



ok,berdiri kiri tu,kak raihan,ziela..ehemmm,yg baju pink tu sy ye,pastu k.ela & k.ina :) dan pengantin tu la Shima nasiman & Nasrul Azri..


29 mei 2011 lalu,kami baru dapat berkumpul bersama2.. gembira dan riang tidak terkata hahaha.. walau pun tak dapat bergambar bersama dgn pengantin di atas pelamin anggun nye itu di atas kesibukan yg di alaminye,nak dijadikan kenangan terindah,kami amik juga gambar kat pelamin tu..





Kepada shima & nasrul : semoga korang berbahagia hingga ke akhir hayat.. doa dan ucapan ku yg sgt2 ikhlas..

Kepada sahabat2 yg lain : semoga hubungan persahabatan kite akan kekal sampai bila2..sampai akhir hayat jugak la :) I love u all..

* entry kali ini macam sengal2 ubi sikit ngn ayat & penulisan aku macam budak sekolah..
Read More . . .

Post

JUNE dah datang..

Wooohoooooo...lame bebenor tak update blog hahaha..dah la tak update ye,bile update,bg salam pun tidak ekekeke...assalamualaikum sume..ceh,perkataan sume tu,mcm ramai sgt yg nak bace blog aku..takpe,aku kan syok sendiri..camane kate si maria tu,tak jawab dosa,kalau jwb sayang..tak ingat ler aku tagline c maria tu..sbb aku dah lame tak menjenguk blog nye..blog sendiri pun tak terjenguk,ini kan pulak blog org lain,ye dak hehehe..

Arini je dah 10 june,kirenye dah sebulan la kan tak update blog.. macam biase la,aku kan bz..cehhhhh bz konon nye kikikiki..alang2 dah nak tulis blog ni kan,aku nak cite pasal ari semalam..cite ni hot lg ni,tak basi lg..sekarang baru pkl 2pg,kes nye pkl 10pg 9 june 2011.. Nak tau tak,yg sebenarnye aku dah lupe yg aku ade appoiment utk check up..adoiiiii,patutnye aku kene pergi 7 june,tapi aku gagahkan jugak la dtg 9 june.. lewat 2 hari.. pg2 aku dah bgn kan hero aku yg sorg tu.. aku tipu lg, "cerap,jom pergi taman.." berseri2 muke dia bangun.. tp,nak suruh mandi,punye la liat.. so,dah siap semua,kami pun pergi la berempat.. sekali ngn hero adik aku.. aku kan sekarang dah jadi baby sitter.. menjaga anak buah aku sorg tu ha.. sampai kat klinik,mcm biase,amik air kencing,pastu tgk mesin penimbang,dalam hati berdoa supaya berat badan jgn ler naik sgt..aku berdiri kat mesin penimbang,adessssss naik lg 1.5kg utk 2 minggu... malas aku pikir yg nurse akan membebel lg..so,aku ddk je tggu giliran..

Dah sampai giliran,nurse mcm biase ckp itu ini..suruh aku kawal makan,mkn vitamin,minum susu..bla bla bla..last die cakap,awk dah prepare barang baby? aku yg ntah pikir ape ntah,berangan agaknye,aku ckp,blom..ehhhh,kenape awk tak prepare barang baby lg? awk dah 31weeks ni tau..dlm 5/6 weeks lg dah blh bersalin..gulppppp..aku baru la tersedar,yg waktu aku dah hampir..tetibe berdebar2..aku biarkan nurse tu trs bercakap dan bercakap,dan aku trs kan memikir dan terus berpikir.. aku tak tau dah ape nurse tu cakap,dan aku pun tak tau ape yg aku pikir..selesai je semua,aku trs dapatkan 3 org yg setia menunggu aku kat luar tu ha..

Balik umah dah tgh hari.. mood nak masak tak jugak timbul2.. blh aku pergi basuh kain..kemas umah,kemas bilik..kemas mainan budak2 ni..dan akhirnye,aku tgk mereka bertiga tertidur..aku nak tidur jugak,tapi rase macam rugi,layan tv la jap..nak online macam malas je.. memang aku malas nak ngadap laptop sekarang sbb kepala aku akan pening bila ngadap lebih dari setengah jam..so,aku layan cite ape ntah..pastu bosan..pergi bilik,aku call astro,aku suruh downgrade package.. aku tak mau movie.. bil aku dah tertunggak sampai 300++.. so,sekarang aku ade family package je..ringan sikit otak ni..pastu aku call TM plak..konon nak downgrade jugak.. tapi,operator tu suruh owner yg kene call..aishhhh,tenet ni dah la nama laki aku.. aku nak downgrade sikit je.. bayor sebulan 110 hengget,konon la kelajuannye 1GB.. aku tgk same je ngn org membayar pakej 60 ngn 90 hengget.. takpe,disebabkan suami aku tidur,esok2 la aku suruh dia call TM,walau pun die tak nak downgrade.. encik abg ye,i tak larat nak bayo bil2 sekian2 yg melambung tinggi ni... klo la bil letrik pun blh di downgrade,aku nak je call TNB sekarang hahahaha..ok,lega sikit otak aku ni,aku dah berjaya kurangkan perbelanjaan.. di harap pasni,jgn la aku sakit pale lg pikir yg bkn2 ye..

Lewat petang,adik aku balik,amik anak nye..Yg si cerap ni menangis2 nak ikut.. Terpakse la aku bawak dia berjalan2 ke taman permainan.. Tapi sebelum tu aku bawak ke pasar malam,kena la beli air dan makanan..klo tak,kehausan budak kecik ni..sedang berjalan2,tiba2 cerap goyang2 tangan.. "bu,bu..ibu..pin ipin!!" sambil tangan kirinye menuding topi bercorak upin ipin.. erkkkkk,ibu bawak rm10 je.. akak tukang jual tu,terus la tunjukkan topi tu kat cerap,cerap senyum.. suke lak aku tgk die sengih mcm tu.. aku tak tanye harga lg,akak tu trs cakap,rm5 je dik.. aku pun hulur je la duit.. yg cerap,letak balik topi tu,amik kaler coklat.. eh,pandai plak budak ni pilih kaler hehe.. aku pun tak jadi la nak beli makanan lain..aku beli air ngn keropok lekor je..

Pastu kitorang pun lepak la berdua di taman permainan tu.. ramai sgt budak2,so cerap menanti dengan sabar nak naik buaian tu..sambil mkn keropok ngn minum.. aku tgk,siap bergaya la die ngn topi tu.. dah la tak bawak hp,tak dapat nak snap gambor cerap.. bile ade buaian 0,berlari2 si cerap dapatkan buaian tu.. makin cerdik lak tu,pilih mane yg 0.. nasib baik tak jd mcm ank org lain,berguling2 nak buai,sbb tak dpt main..

Agak lame jugak main,baru aku teringat NORA ELENA.. cepat2 aku tipu cerap lg,ajak main lari2.. mule die tak nak..lepas tu aku pujuk lg.. dia pun lari,aku kejar.. aku buat2 ler lari menuju ke rumah.. walaupun die merengek sbb nak main lg,aku ckp la,abah nak tengok topi upin ipin cerap ni.. dgn bangganye die,jom balik.. aishhhh budak ni.. geli hati gak ptg tu ngn cerap..

Sampai umah,dia tunjuk la topi tu kat abahnye.. aku senyum je la,tgk tv.. pastu,dia layan diri sendiri dgn bermain bersama KING KONG nye.. terdengar suaranye,tumbuk tumbuk..ipak ipak..

Ok,habis ler cerita aku utk sehari ni..panjang betul cerita..dan aku nak tidur sekarang..byeeeee...
Read More . . .

Post

Hari hari,HARI IBU

Bulan Mei menjelma.. bulan yg penuh dgn hari2 bersejarah.. termasuk lah hari ni 8 may adalah hari ibu.. ade yg mengatakan kite tak boleh sambut hari ibu,setakat mana kebenarannye,tidak la aku ketahui,pada aku,hari2 adalah hari ibu.. hari ibu pada aku,hari2 aku ingat kat mak2 aku.. aku ade 2 mak ye :)

Semalam,aku habiskan masa lepak ngan mak kat rumah.. macam biasa la,sembang2 je.. kalau pergi umah mak,aku relaks sikit,sbb cerap akan sebok bermain dgn sepupunya.. aku tgk kemain happy dia kat umh adik aku.. call suruh balik pun tak mau balik.. ape yg menyenangkan hati aku adalah,bila aku lawat mak,sekaligus akan melawat family kakak,family adik ngn adik2 aku yg lain.. mereka hanya tinggal berjiran.. senang je kan.. melawat mereka hanya sekali arung :)

So,smlm aku pergi la berurut dgn mak aku.. macam biasa cerap yg kusyuk main tu,tak heran pun kalau aku pergi.. sebab ade geng ramai,tu dia tak kesah kalau tak nampak aku sekali pun.. terima kasih mak sebab temankan kite g berurut.. tapi sedikit kecewa,sbb mak yg bg duit kat tukang urut tu.. adoiiii aku ni pun 1,kalau ye pun dah kering,tak yah la cite kat mak.. takpe,nnt ita ade duit,ita ganti ek.. uwaaaaaa,ape sedih sgt hati ni..

Lepas berurut,punye la selesa sikit badan.. kalau tak asyik sakit2 je kat bawah perut,punggung ngan pinggang.. rimas rasenye.. ntah macam mane sembang2 tukang urut tu blh plak cerita pasal jarak2 kan anak.. aku cakap je la yg 2nd ni kire jarak 2 thn dgn yg sulung.. kalau blh lepas ni aku nak jarakkan jauh sikit,dlm 5 thn ke.. aku nak besar kan yg 2 org ni dulu..

Bukan aku tak nak beranak lg,tapi family planning tu kene ada.. kalau beranak tiap2 tahun,kalau tak mampu,camane nak sara anak,nak sediakan segala keperluannye.. tp aku cukup berbangga dgn mak,dan mak mertua aku.. dorg bersalin pun rapat2,blh je jaga anak2 sampai besar.. boleh ke aku jd macam mereka? Aku harap,aku setabah dan sekuat mereka.. melayan karenah ank2,mendidik anak2.. besar sungguh pengorbanan mereka.. tak dapat di balas jasa kedua org tua kita kan..

9 bulan aku dikandungkan,dan aku pernah merasakan mcm mana mengandung.. MAK memang hebat,dan aku harap aku blh jd mcm mak.. macam2 dugaan yg ditempuhi sepanjang mengandung.. Pengalaman menjadi seorang ibu amat bererti bg setiap wanita..

OK dah cite pasal pengorbanan dan jasa2 ibu,sempena hari ibu yg hebat diperkatakan hari ini,aku mengambil kesempatan ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU kpd mak aku,karmaini sakar & jugak mak mertua aku,rahimah saji..mak aku pun dah menyambut hari lahir nya pd 4 apr lalu,dan mak mertua aku pulak bakal menyambut hari lahirnya 26 may nnt..SELAMAT SELAMAT HARI JADI MAK..walau pun terlambat dan tercepat nak wish :)

Seriusly,aku dah tak ade simpan gambar mak aku... semuanya ade kat hp lame.. dan hp lame tu pun hilang,tak sempat nak simpan pun..buat mak tersayang,I LOVE U,I MISS U FOREVER :)


Dan pada mak mertuaku I LOVE U TOO..MISS U TOO.. ni la mak mertua aku yg amat2 sporting.. terima kasih terima ita sebagai menantu dalam ahli keluarga mak.. Kalau nak tau,gambar ni di ambil masa tu aku masih lg bertunang.. baju pink tu hadiah hantaran sewaktu bertunang..




SAYANGI LA MAK-MAK KITA.. kerana tanpa mereka,siapa la kite :)
ampun dan maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki mak,sbb ita selalu berdosa ngn mak :'(
Read More . . .

Post

BENANG..(berenang)

Semangat utk balik ke segamat macam membuak2 pulak.. aishhh over excited pulak ko ye.. hahaha.. biasa la,kg aku jauh,mak ayah aku jauh,jd menumpang kasih je la dengan family kedua aku,yg tak lain tak bukan,keluarga mertua aku..


Yang buat aku lagi tak sabar bile aku cakap aku nak pergi mandi2 kat ledang.. aku nak ke ledang tu sebenarnye nak gembirakan cerap je.. ye,hobi dia berenang.. kalau jalan2,dia tengok sg klang yg kotor tu,dia cakap kat aku "bu,nak benang".. adoiiii sedih la dengor anak aku nak berenang kat sg yg kotor tu.. aku cume pujuk cakap,"nnt kite berenang kat klcc ye".. lepas tu die dah ok dah.. walau pun aku selalu tipu dia cakap nak pegi klcc.. kalau tak tipu,mulut dia akan terus bercakap "nak benang,nak benangggg".. sedih tau dengar die cakap macam tu..

Untuk tambah lagi kegembiraan nye,semalam aku belikan dia swimming suit.. petang td abg posmen dtg hantar parcel,lg excited aku nak bagi dia try.. dia buat muka macam pelik jugak pkai baju renang tu.. tapi awak nampak kiut la cerap.. suke je aku tgk dia pkai baju tu.. harap balik segamat,jgn la abah nye buat2 lupe.. dibuatnye,die balik segamat asyik nak mengail je,punah harapan aku.. aku dah ingatkan die berkali2,tak ingat jugak tak tahu la aku.. tadi abah cerap tgk baju tu,terus amik gambo,siap ingatkan kat aku,balik kg nant jgn lupe bawak baju cerap sekali..jom cuci mata tgk baju renang baru cerap :)





Ahad aritu tok ayah dan tok mak nye datang kl.. so,cerap pun habiskan masa ngan tok mak,tok ayah,mak ngah di rumah mak ude.. cerap makin jadi pemalu..





Read More . . .

Post

Anak2 ku sayang

Lame betul tak update blog.. kemalasan melanda lagi.. tapi malam ni,ntah kenape jiwa tersangat la kacaunye.. tengok anakku cerap tido,tibe2 terasa rindu.. kenapa nak rindu,padahal dia ada di depan mata? pegang perut,terasa bergerak2.. baby yang bakal lahir tak lame lagi buat kan aku tibe2 jadi macam serba salah? kenapa mesti ada rasa serba salah? kadang terase macam cerap tak puas bermanja.. cerap dah makin meragam.. minta di beri perhatian sepenuhnya.. aku cube beri yg terbaik kepadanya.. walau pun aku dah kenalkan 'adik' kepadanya.. dia seakan mengerti,lalu mengusap perut,meletakkan telinga di perut,lalu menyebut adik..

Kadang2 datang angin ntah di mana puncanya,dia akan menendang 'adik'.. sakit perut ibu syg.. walau pon aku tahu dia tak berniat utk menyakiti aku.. cerap percaya lah syg,ibu tak akan sekali2 mengabaikan cerap.. ibu akan tetap syg kan cerap walau kite akan ada adik tak lama lagi.. malah makin hari kasih sayang ibu terhadap cerap makin kuat dan mendalam.. ianya tidak pernah pudar.. ibu tak nak cerap ada perasaan cemburu,terasing atau ape2 je.. ibu nak cerap tau,yg ibu sgt syg kan anak2 ibu..

Ada mengatakan wajah adik same macam cerap..doktor pun cakap macam tu.. tapi bile cerap tgk gambar adik,cerap kate tu momok.. itu bukan momok syg,itu adik :)




Tu ler gambar adik..macam cerap tak? yg ni pulak gambar cerap pada hari pertama di lahirkan..


Kite tunggu kehadiran adik dalam bulan 8 ye.. nanti cerap dah ade kawan.. mesti cerap suke.. sekarang ni cerap jangan merajuk2 lagi ye.. ape je cerap nak,ibu tunaikan.. tapi jgn la mintak McD hari2,yang itu memang tak larat nak tunaikan.. sekarang cerap pun dah besar,dah cerdik.. banyak cerap dah belajar.. ibu tak akan sia2kan cerap.. cerap janji jadi anak yang baik ye.. I LOVE U so much..

**ntah kenapa la mlm ni aku emo sgt.. mungkin td dinner mkn kat mcD,dan cerap sgt2 suke.. kalau la ibu tau bawak kereta,hari2 ibu bawak cerap jalan2.. tak ade la kite terperap je kat rumah.. nak jenjalan asyik kene tggu abah cuti je.. hujung minggu ni kite akan bercuti ke kampung,mesti cerap suke,sbb ibu dah janji yg kite akan berenang kat gunung ledang.. harap cerap suke :)
melihat kegembiraanmu,ianya adalah kebahagiannku.. melihat tangisanmu,ianya adalah kesedihan ku..
Read More . . .

Post

Impian cerap

video



Sila tengok video tu betul2..tgk budak pakai baju jersi kuning number 3..cerap akan kate itu dirinya..aku tak ajar pun cakap yg itu dia..aku cume cakap,rambut die sama ngan cerap kan..ada pacak..yg dia asyik tunjuk,tu cacap..bu bu bu..tu cacap..aku pun buat muke pelik..tapi dah selalu sangat dia cakap macam tu,aku iya kan je la..siap cakap lg,cacap bukak baju..ntah bile mase pulak dia ade dalam video tu..aku ajar,kat baju tu tulis i luv mum la..dia tengok aku dengan rase pelik..ahhh mesti dia nak cakap aku ni bohong..tak ape,esok cerap dah besar,cerap paham la..

Tengok iklan ni,teringat dulu,susu bebelac ni la aku bg cerap dulu..lepas tu aku benti kerja,dah tak minum susu formula,fully breastfeeding..sekarang ni minum dumex dugro..tgk iklan,tersengih2 bile iklan susu dumex tu ade cakap,terima kasih ibu..yg die malu2 kucing nak sebut..hari tu,mula2 iklan dutch lady keluar,dia suke nyanyi,dgn tgk kapal terbang tu,,ikut sekali nyanyi..ma ma ma~~ ma ma ma maaa~~lepas tu,yg si abah sangka kan budak ni nak susu tu,jadi dia belikan la susu dutch lady tu..sesuke hati je nak tukar susu..katenye ade 5X DHA..aku layankan aje la kate bapak budak ni...hurmmm akhirnye,tak minum pun..minum sikit,tinggalkan..dah biasa dugro,lg mau tukar..pastu sambung la balik susu dugro sampai la sekarang..

Yang tak tahan nye,bukan pasal beli susu..tak kesah la berape habis duit nak beli susu..sepeket yg 900gram tu dia boleh habiskan 4-7 hari..puting tu kalau boleh dia nak tukar seminggu sekali..maunye tidak,asyik la gigit puting..sebijik puting tu dah 13.00,sama dengan harga botol susu biasa..nasib baik la botol susu tu tak dipecahkannye..mampu pulak mak ayah die ni nak beli botol susu 50 hengget tu selalu..cerap cerap..bagi puting tiruan tu utk gigit2,tak mau pulak..tak ape la cerap,untukmu,ape saje..tapi cian kat abah,abah sorg aje keluarkan duit utk cerap tau..nak harapkan ibu,memang ler ibu boleh keluarkan duit,tapi punca asal duit tu pun dari abah..

Dah dekat pukul 3,aku pun nak join cerap tidur la..dia pun baru je tidur dalam pukul 2 td..lambat tidurnye..dari pukul 11 cuba tidurkan,tak jugak tidur2..pukul 12 menangis2 pggl abah..hurmm call abah,masih lg tak nak diam..pulak tu,abahnye suruh aku bawak pergi kedai..huh,malas giler ke kedai tgh2 mlm ni..jadi aku bukak je la laptop,layan lagu kesukaan die,maher zain..pastu die cakap,na nok na nok..ok la,aku pun tukar,lagu tema raja lawak..lame sikit die dah bosan,merengek lagi na nok na nok...ok la cerap,kalau cerap tak nak lagu tu semua,cerap nak ape? nak ball..aku dah agak,die nak ajak aku main bola sepak..adessss,tak larat aku..petang tadi aku dah main bola sepak kat padang..semalam dah main bola jugak dgn abahnye kat taman permainan..jadi,aku cakap,mane video bola aritu? dia pun cakap,ilangggg..perkataan selalu dia gunakan bile malas nak jawab pertanyaan aku..aku pun bukak la video baby yg main bola sepak ni..riang la die..layan la main bola tu sampai tersengguk2 depan lappy..aku pujuk tdo,dgn mamai,bu nak wak wak..iye la,ibu pasang lagu raja lawak ye..dengar kejap,trs tertidur..so,ape lagi..moh ler tdo jugak...

Read More . . .

Post

Doyan

huh,tak dapat nak cukupkan kuota utk bulan march..penat je berazam konon nye entry 5 kali sebulan,tapi tak boleh jugak buat..tak ape la,org busy macam aku ni,sume org dah faham..meh cite pasal doyan nak..ape? doyan tak tau? ala DURIAN la..


baru2 ni aku punye la teringin nak makan durian..adik aku pun datang la hantar durian ke rumah aku 2 biji..aku pun dengan tak sabarnye membaham sebijik tu..takut diketahui oleh si suami,aku sorok je kulit durian tu dalam tong sampah.waktu aku makan sorg2 tu,anak dan suami aku tido..Bile suami aku dah bangun,aku bagi tahu la ade durian..pastu die ajak makan..cehhh,aku pun makan sekali..die tak tau yg aku dah makan sebijik durian..anak aku yg 1st time makan durian,terkebil2..terus dikeluarkannye..masam katenye...

Malam tu,aku rase perut macam nak meletup..baru teringat yg aku makan durian siang td..mak aku benarkan mkn 2 ulas je,yg aku mkn hampir 2 biji..dengan kekesalan di hati,aku diam je..yg suami tgk aku yg berwajah pelik terus tegur,aku ok ke tak..aku cakap je la,sakit perut je..die pon cakap,siang td mkn durian byk..aku diam je..malam makin larut,sakit makin menjadi2..tak boleh tahan..aku pun terus terang cakap,aku dah makan sebiji durian sebelum tu..hurmmm laki aku tgk muke aku,mgkin tak tahu nak kate ape...lame je die tenung..

Untuk tidak buat dia risau,aku buat2 tidur..mungkin di sangakanya aku tidur,dia pun keluar..tengah2 malam die pergi main ping pong..bile motor dah tak kedengaran,aku pun bangun..tapi tak tau nak buat ape..rase perut tu dah lain macam..macam nak beranak pun ade rasenye..ke hulu ke hilir aku berjalan dalam rumah..sampai tak tahu nak buat ape..

Aku minum air banyak2 atas nasihat kawan2..itu pun aku sempat lg online..aku dah tak ade idea ape nak buat..takut aku nak tepon family aku..terima kasih pd kawan2 yg sudi memberi nasihat..walau pun kite kenal di alam maya je,nasihat anda amat bermanfaat :)

Hurmmm lepas ni,kene pikir byk kali..tak kesian kat diri sendiri,kesian kat baby..huhuhu rase nak nangis je..2 3 hari baru ok..angin dah mule keluar sikit2..tapi baunye,hanya aku ,suami dan asyraf je yg tau..hishhh budak kecik pun dah tau kentut itu busuk hahaha..suke je aku dengar bile die cakap,eeeee ibu tentut hahahaha..siap gelak tak tahan tu..suami aku terpakse tahan hidung je la..aku sendiri pun tak blh tahan,kesian org2 di sekeliling aku yg dah kene gas beracun..sekarang semuanya dah ok..

* durian mengandungi kalori yg tinggi

Read More . . .

Post

Selamat petang semua :) 1st time menaip entry petang2..biasenye tgh2 mlm.. disebabkan si hero tgh tidur,boleh ler aku berblogwalking dan menghupdate blog..sejak preggy ni,tak banyak bende boleh buat selain kena bermain je dgn asyraf..penat jugak bermain.. tapi dulu aku kecik2,main2 tak pernah rase penat..dah tua2 ni bile main2 sikit ngan anak terase jugak la penatnye..mungkin sekarang die tgh rase ape yg aku rase time kecik dulu..ape2 pun,layankan aje la..


Kalau ikut kira2 aku,minggu lepas aku pergi Klinik Ibu & Anak,aku dah 19weeks..maknenye sekarang dah 20weeks? aishhh maknenye dah 5 bln la aku preggy ye..e'eh cepatnye mase berlalu.. Terase macam baru bulan lps aku tau yg aku pregnant..ape2 pun aku harap baby ni sehat dan selamat dalam perut ni..tak sabar nak jumpe baby..masih lg berteka teki,btl ke baby girl..nak pergi scan,encik suami suruh buat bulan depan..mungkin die tengah banyak komitmen..tak nak la aku pakse2..kalau aku keje,ade duit sendiri,boleh pakai duit sendiri..

Baru2 ni aku dapat statement dr KWSP..geram betul rasenye.. caruman untuk tahun 2010 langsung tak masuk..2009 punye lg la aku tak ingat,ade ntah tidak dorg buat caruman..aku keje 1 thn 5 bln kat company tu..kalau tak masuk caruman tu,rugi je kat slip gaji tu konon je potong EPF bagai..aku tak halalkan duit aku korg amik..benci aku tau..benci benci benciiiii..malas nak pikir banyak2,nnt buat stress je..lepas stress nanti,asyik nak makan..lepas makan dan makan nanti jadi gemuk plak..



jangan jadi gemuk cenggini sudah :p
(gambar ni diambil pada june 2009)


Bukan ler aku merungut jadi gemuk..aku nak maintain je..kalau ler badan naik mendadak sangat,nak bawak badan pun susah.. Tapi kalau dah ditakdirkan badan aku ni memang senang sangat nak naik,aku redha je la..terima je la kan..kang lepas pantang berdiet la sikit kan hihihi..


ni dah 8 bulan ni...berat pon dah hampir 72kg..
berat asal 47.5kg :)

Read More . . .

Post

Errrkkk~~

Alahaiiiii dah bersawang pulak blog ni..kenape ye penulis blog ni malas sangat nak update..aipppp,tak baik mengata tauuuuu..bukan malas,cume tak ade mase..ehhh mase tu ade,cume tak tau nak bahagikan mase..semenjak 2 menjak ni aku memang dah tak reti nak membahagikan mase..bukan setakat tak tahu membahagikan mase,tengok jam pun dah tak reti..huh,dasat betul perangai pelik ni..mau nye tak tau tgk jam,org makan tgh hari pukul 1,aku time pukul 1 tu la baru nak terhegeh2 pergi masak..siap masak pukul 3..ade lunch hour pukul 3? org dah tea time dah tu..ape nak jadi ni..tak ape la,nanti lame2 rutin harian aku ni akan bertukar kepada sedia kala..


Tadi waktu aku tengah memasak,tibe2 tepon bunyi...tepon aku ni dah la jarang berbunyi..anak aku punye la bersemangat berlari bagi hp kat aku yg tgh berada di dapur..dah pukul 2,masak tak siap lg,ade pulak org call..hurmmm dah abis jawab tepon,aku pun jerit je la kat suami aku,bagi tahu ade org dah suruh masuk kerja..laki aku yg x jauh 1 meter dari aku pun,buat muke pelik..mungkin pelik sebab aku cakap jerit2..mau tak cakap jerit2,ikutkan hati gembira je dah dapat kerja,tapi aku kan berbadan 2,aku berterus terang je yg aku dah mengandung..tu la,time aku dtg interview,tak nak amik aku keje,kan korg dah nyesal..hahaha..cehhh macam berkualiti sgt aku ni..tak ape la,tak ade rezeki..

Ahad yg lalu..ala ahad baru2 ni je,aku tidur la umah mak aku..sebenarnye aku tidur ari sabtu malam tu..sebab mak aku nak temankan aku pergi berurut..aku dah sebulan lebih sakit kat ari ari tu...sakitnye macam org yg pregnant 8 bln..dulu aku ngandung 8 bln,macam tu la rase sakitnye..tapi ni 4 bulan pun tak sampai lagi,tapi sakitnye dah terase..huissshhh kalau sakit dari bulan ke 3 sampai ke 9 bulan,dugaan tu..nasib baik la mak aku tepon sabtu pagi tu..tanya khabar aku..kejam nye aku,tak ade tepon mak tanya khabar..ini mak pulak yg tepon..aduhaiiii anak ape la ni..

Bile mak aku tanye aku ade mual2 lg tak,aku kate dah takde,cume sakit kat ari ari tu je..nak buat keje susah..pastu kat tut tu pun sakit..bunyi suara mak aku macam risau,dia ajak aku pergi berurut..aku pun ikutkan je la cakat mak aku,so malam tu suami aku pun hantar ler aku rumah mak aku..wahhhhh dapat pun tidur ngan mak..sembang2 ngn akak aku sekali sampai 2 pg..pkul 6.30 mak aku kejut..aku cakap tak awal ke ni? mak aku suruh siap je..aku pon call la akak aku,sebab dia pun nak berurut jugak,utk naik kan peranakan katenye..pukul 7.30 adik lelaki aku balik,so dia la jadi driver kitorang..

Sampai kat rumah tukang urut tu,aku kene tunggu pulak,sebab ade org tgh di urut..sampai turn aku,uihhhh sedap eh kene urut..1 badan di urutnye..mak cik tukang urut tu kate,baby ni dah ade kat bawah...dah masuk kat jalan..aku pun pelik jugak,belum time nak beranak,baby dah duduk bawah...itu ler puncanya ari ari aku sakit..yang aku tak tahan tu time makcik tu tekan baby tu bawak naik ke atas...mak aihhhhh sakit bukan kepalang perut aku ditekannye..tapi nasib baik kejap je sakitnye..yang paling best aku dengar bile makcik tu cakap baby tu perempuan..alhamdulillah kalau pompuan..aku amin kan je cepat2..harap2 la dapat baby girl..nanti bile dah sepasang,boleh la berehat lame..asyraf pon dah ade kawan,nanti tak ade la die boring sgt..dan aku pun dah boleh cari keje tahun depan..

Balik dari berurut tu,aku jalan dah elok je..sampai rumah baru aku perasan yg aku dah tak rase sakit2 lagi..lega sangat rasenye..baby pun dah banyak bergerak..harap semuanya ok sampai aku bersalin..nanti nak bersalin,jgn nangis2 tau..hahaaha..bile ingat aku nak bersalin,rase nak ketawakan diri sendiri pun ade..nangis macam budak kecik..tapi,betul2 sakit..time tu la aku teringatkan mak aku yang melahirkan aku..aku kat labour room tu mak asyik call suruh mintak ampun je kat laki aku..sadis betul aku nak bersalin..nasib baik ade mak yang bagi semangat kat aku..walau pun mak tak ade di sisi waktu tu..dan aku bersyukur sesangat sebab suami sentiasa berdoa untuk aku,dan sentiasa di sisi.. pagi2 subuh tu mak mertua aku pun call jugak..yang aku terkilan bile aku cakap kat nurse aku dah sakit sangat2,die suruh sabar je..org lain boleh je die bagi ubat tahan sakit,aku die tak nak bagi..tak tau la,mungkin ade sebab kenape dorg tak nak bagi..aisshhhh tak nak la ingat peristiwa aku berhadapan ngn kesakitan2 tu,takut melemahkan semangat je..kali ni aku kene kuat..aku dah pernah laluinye,dan aku kene lalui sekali lagi,tapi kali ni dengan penuh semangat..

Ooo lupe pulak..petang pada hari lepas aku berurut tu,suami aku pun datang umah mak,nak ajak g jalan2 kat klcc..sebab malam dia hantar aku tu,dia keje malam..anak aku yg asyik cakap nak berenang je..so,abahnye pun bawak la g klcc..bukan jalan2 shopping ye,jln2 di taman permainan je..huh,romantik sgt berjalan3 di taman klcc..asyraf punye la seronok bile tengok air,terus bukak baju dan pampers,pastu bergegas ke kolam mandi tu..kemain suke die mandi..tgk org menyelam,die nak nyelam,tapi yg aku nampak,air byk masuk mulut..gerenti die minum air tu..sebab esok paginye suara die dah serak2 basah...

Seronok sangat asyraf berenang sampai kan mak guard yg jage kolam suruh naik,dia tak nak naik..kolam dah kosong,die dah ngamuk2 nak berenang lagi..aduyaiiiii,puas aku pujuk,die dah melawan..aku dukung,meronta2...bertambah mengamuk bile nak pakaikan pampers..bile abahnye cakap nak pergi berenang rumah mak ngah,baru dia reda sikit...cian anak ibu kene tipu..kat dalam kereta dia tak banyak cakap..mungkin dah penat berenang..sampai rumah,dia dah tak sebut lagi pasal berenang..nasib baik la dia tak ingat..abahnye pun g keje malam lagi,jd kitorng pun duk la umah mak semalaman lagi..

Dah dekat pukul 2 pulak..mata pun dah mengantuk..sekali buat blog,tulis panjang2..sebab 1 entry ade banyak cerita dan episod huhuhu..org malas,biase la..kumpul2,buat kan jadi 1 entry je..

*** entry kali ni panjang,sape rajin bace,boleh bace..tak rajin bace,jangan bace hihihi..tgk je..

Read More . . .

Post

Busy & Sibuk

Haaaaa dah bape ari bulan ni..agak2 sebulan aku update blog bape kali ye? setakat ni aku tgk JANUARY ade la 5kali,dan FEBRUARY pon 5 kali..haaaa amacam,malas tahap gaban ke,malas tahap cipan? gaban ngn cipan pon rajin beb,jangan nak mengata ye...

Yang sebenarnye,aku bz tau..errrr bz ke tak ade idea? Aishhhh suara sumbang mane tu kate aku tak ade idea? kalau aku tak ade idea pun,rakyat malaysia masih lagi boleh menjalani kehidupan seperti biasa kannnnnn~~ dah la,panjang pulak mukaddimah..

Aku memang bz..serius bz..percayakan je la ye.. iye la,aku sibuk..memang la tak busy,tapi sibuk..aku sibuk kan hal orang lain hahaha..gile dasat ko jadi bz body..Orang yg aku maksudkan tu,bukan la org lain,anak aku sendiri..dah besar sikit hari lagi,mesti die dah tak kesah sangat ngan aku..sekarang ni aje,dia nak aku jadi BFF aka teman baik nye la hahahaha..geli je nak sebut BFF..gaya ala2 cakap macam budak remaja..sedarlah sikit ye,awak dah tua..

Setiap hari kene meluangkan mase berjam2 untuk bermain dengan budak kecik yang berusia 1 thn 8 bulan..adventure gak main dengan budak kecik..macam2 kami main tau..malas nak cite,nanti ade pulak yg jeles mendengarnye..ok,stop cite pasal ini..jom cite pasal lain :)

Hurmmm percayakan aku sibuk..tu pasal la nak update blog pun tak ade mase...sampai kan ade seorang kawan dah TAG aku.. Tau ape aku buat,aku terus terang je yang aku tak paham pasal tag mengeTAG ni...tak payah la senyum sinis,gelak kan je kuat2..memang betul aku tak paham pape pasal blog..ape yang aku tau,aku di sini hanya mencurahkan ape yang ade kat kepala..kepada semua kawan2 ku,maap ye,bukan nak menyombong,tapi aku betul2 tak tau nak buat..malu nak bagi tahu sebenarnye yg aku tak reti buat 1 mende pun..ade kawan yg ajak join contest itu ini,iklan itu ini,banner itu ini,pastu bg tutorial lg...itu pon aku tak boleh buat..

Puas aku cuba ikut tutorial yg dorg ajar..huhuhu..sedihhhh tak dapat buat..aku buta it ke ape ni..ke buta hati,ke buta tuli? aishhhh bukannnnn,aku cume buta dgn code HTML yg 1 hape pun aku tak paham...dah banyak mase aku habis utk study bende2 tu,tapi itu semua sia2..ape aku nak buat lagi pun,aku tak tau..xpe,aku baru 2 bulan 9 hari dgn blog ni,insyallah lg 2 tahun 9 bulan lg aku akan pandai...nantikan ye saat itu..

* kepada blogger2 yang baik hati,terima kasih pada yang memberi tunjuk ajar..pape pon,anda semua HEBAt :)

Lunch tadi sahabat baik aku call,di akhir perbualan die cakap nak pergi gym...hahahaha,gelak besar aku..org time lunch g makan,die g gym...takpe la,selamat berkurus ye sahabatku..jgn tak makan tgh hari,malam kang makan berpinggan2 pulak...
Read More . . .

Post

Jom Karok :p

Hai hai haiiiii.. Ceh konon hati riang la.. hahaha,tak ade riang mane pon,cume nak cerite sikit keriangan siang tadi.. Dah lame jugak tak jejak kan kaki kat tempat2 hiburan..aishhhh hiburan bagai... Tadi petang pergi temankan encik suami dan asyraf pergi karaoke.. Hurmmm aku ni dah tentu2 tak menyanyi kan..sebab itu bukan hobi aku..Masuk je tempat karaoke,aku tengok asyraf dah terpinga2..Mengantuk ke ape budak ni,sbb dah pukul 3ptg,die tak tidur lagi tengah hari..


Mula2,si abahnye ambik la lagu fevret si asyraf ni yang berjudul SOFEA JANE.. Tak tau la kenapa budak kecik ni suke sangat lagu tu..Bile abahnye dah start nyanyi,die macam terpinga2..heran agaknye..Mungkin die pikir,camane abah boleh tau lagu ni..(hahahaha,pandai je aku buat andaian)..Selama abahnya nyanyi lagu tu,sikit pun die tak nak duet..Tersenyum simpul je..ecececece,memalu pulak.,puas aku bagi support,tetap tak nak nyanyi..pegang je mic tu sampai lagu habis..

Lagu ke 2 abah tanye nak nyanyi lagu ape..cehhhhh pandai menjawab..dia nak lagu INSYALLAH..haaaa hambik ko,lagu omputih tau die nak..aku senyum je la,kang ketawakan,die segan lak nyanyi..aku budget die tak nak nyanyi,sebab aku tgk die macam dah mamai,sekali silap daaaaa..Semangat dia menyanyi..berduet lagi ngan abah,siap pandang2 aku..Aishhhh budak kecik ni nak eksen plak boleh nyanyi..aku nak gelak berdekah2 pun ade..tapi tak baik tau,tu kan anak aku,kejam sangat aku nak ketawakan die..Aku nak ketawa sebab tadi dia malu2 kucing,poyo pulak tu..pastu jeling2 aku time nyanyi..rugi aku tak record tadi..kalo ade camera,lagi eksen dia..

Lepas tu lagu seterusnya,lagu ape ntah..aku tak ingat pulak lagu KALAU BERPACARAN tu bile mase ntah nyanyi..itu pun dia suke jugak..Dah tak tau nyanyi lagu ape,abahnye pon amik lagu PROFESOR KLON..tak macho btol lagu tersebut..sampaikan aku tengok asyraf terhangguk2..aku ingat dia tengah layan lagu tu,rupenye mengantuk hahahahaha..tetibe terus terbaring..Yang si abahnye tak abis lagi nyanyi..Si asyraf terus di buai mimpi..

Hurmmm seronok tengok asyraf yang makin membesar..makin cerdik..makin cute pun ade..nak upload gambar dia karaoke tadi,gambar tu semua kat hp abahnya..dah la keje malam pulak tu..Hurmmm tak ape lah,lain kali je upload gambar asyraf yang terkini tu..

* Boring betul malam ni,encik suami kerja malam,asyraf pulak tidur awal..Yang aku ni tetibe dapat sakit tak boleh tidur malam ni pahal pulak..hurmmm KHURAFAT dah siap download,tapi externel hard disk di bawak pulak..ala,kalau ade pun,tak beraninye aku nak tgk sorg2..pulak tu malam jumaat,sume tv nak cite pasal hantu..kalau malam jumaat tak payah ade cite hantu,boleh tak????

Read More . . .

Post

End Of Month

Wooohoooo..Tak perasan pulak aku hari ni dah penghujung february...Ingat kan esok dah 29hb february..Mari bercerita ape yang terjadi semalam..Maaf,bukan semalam,maksud sy hari2 yg dilalui sebelum hari ini..kire semalam,semalam punye semalam la tu..


Tapi aku pun tak tahu nak cerita ape..adesssss..aku ni nak buat semak kat blog je ke ape? Ke nak mengisi masa boring? Aku boring ke hari ni? Rasenye tak.. Tadi siang aku pergi melawat seorang kawan aku yang bersalin 3 minggu lepas..aku tumpang naik kereta kawan baik aku,miss Shima..ditemani dgn sis Raihan n kak Mona..Dan diiringi oleh cerap dan yazid (anak kpd sis Raihan)..

Penuh 1 kereta..Asyraf yg happy je jumpe dak kecik yazid yg baru berusia 6 bulan dan baby Adam yg berusia 21 hari..Kesian tgk baby yang kene kuning dah 2 minggu lebih tu..semoga baby Muhammad Adam Umar cepat sembuh dari sakit kuning tu..

Mase nak balik tu,kesian pulak la dgn sahabat baik aku ni,tayar kereta pecah pulak..Aishhhh,nasib baik la dah dekat sampai dengan rumah aku,so teman la die pergi bengkel yang berdekatan,mintak tolong tukarkan tayar..

Lepas siap tu semua sekitar pukul 6ptg,hujan agak lebat..mesti jalan jem..tidak mengapa la sahabat,yang penting,kite dapat bertemu dan meluangkan masa bersama,walaupun ditemani anak2 kecil..kamu juga akan melalui pengalaman seperti kami yg bergelar isteri dan ibu ini tidak lame lagi..yerppp lg 3 bulan je lagi,sahabat aku yg sorg ni akan melayari alam berumahtangga..Tak sabar rasenye nak tgk dia naik pelamin..

To my besfren Shima Nasiman,we love u dear...semoga semuanye berjalan lancar..walau pun usia ko tua sikit je dari aku,aku terase macam lebih tua je dari ko..ko tetap awet muda beb..benci i tau :P

Lepas ni,dah takde geng aku yang hidup single..Aku yang mula2 kawen antara mereka,kemudian zila,kak ela,kak raihan dan kini shima..kami yg dah kawen,sudah mempunyai anak,dan aku yg mendahului mereka..insyallah,bln 8 ni,baby baru akan muncul..nantikan kehadiran org baru sekali lagi..Nanti korang lawat aku lagi ye..seronok pulak kalau ade org lawat melawat ni hihihi..

** I love my family,love my friends..kawan yang sejati sangat sukar di cari..terima kasih TEMAN kerana sudi hadir dalam hidup aku..rindu sgt2 kat korg... :)

Read More . . .

Post

Pulang kampung...

Errrkk betul ke penjodoh bilangan tu..pulang kampung atau balik kampung? Tak pe la,janji orang paham.. Aku tak tau nak bercerita ape lagi..yang aku tau sekarang ni mata aku tak ngantuk..tapi esok siang mesti mengantuk.. Aku pun tak tahu la puncanya..cuba jugak nak tidur awal,tapi bila tidur awal,tgh ari esok nya,mesti nak tidur lagi..pastu malam tu,mesti lah tak boleh tidur sebab siang tu dah tidur..mungkin sebab aku..hurmmm ntah la..ceh masih lagi nak berahsia..sepak kang..


Iyo la,aku dengan ini,mengaku aku tgh PREGNANT.. Haa lega sikit bila dah buat pengumuman.. Aku sendiri pun tak tau yg aku dah preggy.. Tapi aku memang dah syak aku pregnant ( aik blh pulak macam tu ek...maaf jika ayat sy putar belit ) Aku dah x dtg period dari bln 12 agaknye..dan aku pun lupe aku last period berapa hari bulan pd november lepas..jadi,aku pun buat tak tahu je la..masuk bulan 1,aku tibe2 je sakit kat bahagian ari-ari tu.. Jadi aku amik keputusan,pergi la berjumpa doktor..

Sampai klinik KITA (klinik yg menjadi pebret kami sekeluarga),aku cerita la sakit aku ni dekat doktor..hebat betul doktor tu,belum check apa2,dia cakap aku ade kencing kotor,so dia pun nak buat la ujian air kencing kat aku.. Cepat2 aku bagi tau aku dah sebulan lebih tak period.. dia pun angguk je la..aku pergi toilet,amik air kencing.. Duk luar jap,tunggu kena panggil lagi..

Tak lame lepas tu,nurse panggil masuk..kali ni aku masuk sorg je,sebab anak aku sebok bermain,terpakse la laki aku teman..masuk je bilik doktor,doktor tu senyum..ni ayat doktor tu..

DOKTOR : hurmmm puan fatna,awak memang ada kencing kotor sikit..(siap senyum)
AKU : oooo ye ke...
DOKTOR : tapi,awak mengandung..(lagi meleret die senyum)
AKU : eh ye ke (buat2 terkejut,tapi dalam mase yg same,aku pun menyengih jugak)
DOKTOR : tapi tak tahu lagi kan berapa minggu,jadi,sy bagi tarikh 22jan2011 utk kita scan,boleh?
AKU : ok ( masih lagi tersenyum2 )
DOKTOR : awak memang nak anak kan ( aku angguk je)..jgn buang ye..tu rezeki..

aishhhh doktor ni,ade ke patut die cakap macam tu..lepas sembang2 sikit ngan doktor tu,aku pun keluar,sambil senyum2 lagi..aku pun cite la kat laki aku yg aku pregnant..die pun senyum je..dah amik ubat utk kencing kotor tu,kitorang pun balik..

Dalam perjalanan balik tu,aku pun berkira2,nak bagi tau family ke tak ni? tak terlalu awal ke aku mengandung sekarang? apa kata mereka nanti? ahhhh sudah,macam2 persoalan pulak timbul kat kepala ni..tapi,aku lupakan je soalan2 tu semua,sebab aku rase hati aku sedang berbunga..berbunga macam mula2 aku mengandungkan asyraf dulu..bahagia je rase nye hihihi..

**akan bersambung pada episod yang akan datang..
nak gelak kuat2 HAHAHAHAHA..entry konon nak buat cite pasal balik kg,yg aku ceritakan pulak pasal pregnant..dah sah otak aku tak berfungsi dengan betul malam ni..walau pun dah tau tajuk dan jalan cerita berlainan,aku malas nak edit atau tuka pape..malas hahaha..

betul kate iklan kat radio tu,ni blog aku,aku punye pasal la nak tulis ape kan..tulis salah ke,ayat putar belit ke,salah tatabahasa ke,ADA ORANG KESAH cak cak cakkkkk...huh,nampak sangat aku perlu tidur sekarang..

wokeyhhh blog tempat ku mencurah kan segala2 nye..good nite..jgn marah ye,jika penulis ini selalu menconteng yang bukan2..i lebiu ye..u mest leb ai tau..sbb i kan tuan u..caw cin cawwwwwww...



Read More . . .

gossip girls...

mereka HEBAT :)

Jalanjalan ke sini :)