Post

PUASA ber EMPAT :)

Alhamdulillah,hari ni aku dapat berpuasa.. Tak sangka pulak aku larat puasa.. Baby pun macam paham,sekarang kita dah masuk bulan puasa.. Aku ingat,kalau tak larat,aku nak puasa setengah hari je.. suami aku pun tak galakkan aku puasa,tapi aku nak cuba jugak.. nak rasa pengalaman ibu2 mengandung berpuasa.. Alhamdulillah,aku berjaya berpuasa.. sangat2 tak sangka.. Baby pun tak ade la meragam nak makan.. mungkin makanan yg dah tersedia dalam perut ni masih lg menampung keperluannya kot :)


Aku terbangun pukul 1.30pg.. Aku tidur pun dalam pukul 11.. tujuan aku bangun pkl 1.30pg tu bkn nak bersahur sebenarnya,aku nak kencing sangat2.. pulak tu ari-ari aku terasa sakit.. ingatkan sakit nak bersalin,lama aku duk termenung kat sofa selepas buang air kecil.. tgk suami aku yg terbaring sorg2 kat ruang tamu.. kesian,tidur macam tu je.. tapi,memang tabiat dia tertido macam tu.. berbuih mulut suruh tidur bilik pun dia tak mau.. Termenung punya termenung,sampai pukul 2.30 pg.. rase nak sambung tidur,tapi takut terlepas sahur.. aku amik keputusan,baik aku masak.. dari tak ade buat mende.. lagi pun aku boleh masak pelan2.. tak ade la rushing sangat nanti.. Masak nasi,goreng ikan..buat sambal kicap,goreng pulak telur dadar.. pastu dah tak tau nak buat ape.. tgk jam dah pukul 4.30.. aku ingat nak suruh suami aku beli lauk lagi,takut tak cukup.. beli tom yam atau paprik..

Tapi aku aku tgk jam,mcm awl lg.. dah tak tau buat mende,aku bkk laptop.. konon nak jenguk pesbuk jap.. huh,lame gile nunggu,tak tau la ape masalah pesbuk.. sampai pkl 5 aku log in tak blh2,sudah nye aku ttp je la.. aku kejut suami aku mkn sahur.. lupe nak suruh g beli lauk.. mungkin sbb asyraf pun terbangun jugak,nak join sahur sama agaknya,dan aku yg byk sgt bercakap sampai lupa nak suruh suami aku beli lauk.. ktorang pun makan la ber 3.. termasuk la si baby dalam perut,kami bersahur ber EMPAT.. boleh tak cenggitu.. Puas aku cakap kat asyraf,kita kena puasa tau.. sebenarnye aku nak bg semangat pd diri aku sendiri...

Lepas bersahur,aku ingat nak suruh suami aku call family kat kampung,tp aku tgk dia sebok call kwn2 dia sana sini suruh replace tmpt die.. kesian nye lahai,tak ade sorg pun blh ganti.. aku ckp,kalau tak ade org yg blh ganti,pergi je la kerja macam biasa.. aku ok je ni.. mungkin risau ngn aku,dia usaha jugak cari org utk ganti tempat kerjanya.. dan akhirnya,ada jugak kawan yg sudi ganti.. so,suami aku dah cuti start la arini sampai 16hb utk jaga aku sepenuh masa.. Lama cutinya tu.. Pengorbanan & jasamu tidak akan ku lupakan :'( arggghhhh dah mule la aku touching ni..

Bila dah confirm ada org ganti,ktorg pun sambung la tdo pukul 7 tu.. asyraf pun dah tertido.. siap bangun pukul 12 plak tu.. bangun2 mintak susu.. aikkk tak puasa la budak ni.. tak pe la,cerap puasa setengah ari je la.. aci ke cam tu hehehe.. Dalam pukul 2 tu,tak tau buat mende,yg suami aku sebok google menu utk berbuka.. katenye nak buat ayam goreng berempah.. siap tulis lg bahan2nye.. Aku pun siap ckp kat die,rasa macam nak buat tepung pelita.. wahhh tak pernah2 buat tepung pelita,sebok nak buat.. dia pun siap la salin kan bahan2 yg diperlukan.. Lps tu,ktorg keluar g giant beli barang.. part ni la asyraf suke.. suke sgt berjalan.. aku macam nak pitam pun ade jugak,tp aku kuatkan jugak semangat..

Sampai umah,ktorg bertungkus lumus kat dapur.. seronok pulak rasa nye hehehe.. yg suami aku buat ayam gorengnya.. katenye nak kena perap lame ni.. hahaha,dia seorg yg mengikut step by step resepi di internet.. aku pun mulakan la kerja2 aku..

Alhamdulillah akhirnya,ktorg dapat berbuka di rumah bersama.. menu yg sangat best, ayam goreng berempah,sambal belacan,gulai ikan,air laici + cincau dan juga TEPUNG PELITA special aku hahaha.. kenyang btl makan.. konon nak masak sayur,tapi aku macam tak larat,so sayur masak utk sahur je la hehehehe..

Aku gembira dgn kehidupan macam ni.. amat bersyukur kpd Allah,yg memberi rezeki,memberi kesihatan yg baik.. Walaupun agak sedih sebab tahun ni,aku langsung tak dapat nak tlg family aku berniaga.. Aku harap,adik2 yg lain dapat membantu mak.. Semoga allah melindungi mak dan adik2 yg lain.. Tahun ni,kite langsung tak dapat nak berbuka bersama.. sangat2 merindui kalian :(

Harap esok aku berpeluang berpuasa lagi.. Insyallah.. Dan aku berharap,baby dalam perut ni sihat dan selamat.. (ibu tak sabar nak jumpa baby)..

eeeeeeeeeeeehhh, seronoknya kakk.... nk gak rasa berpuasa berdua dengan baby.... :)

hehehe..mmg seronok :)

gossip girls...

mereka HEBAT :)

Jalanjalan ke sini :)