Archives

Post

BENANG..(berenang)

Semangat utk balik ke segamat macam membuak2 pulak.. aishhh over excited pulak ko ye.. hahaha.. biasa la,kg aku jauh,mak ayah aku jauh,jd menumpang kasih je la dengan family kedua aku,yg tak lain tak bukan,keluarga mertua aku..


Yang buat aku lagi tak sabar bile aku cakap aku nak pergi mandi2 kat ledang.. aku nak ke ledang tu sebenarnye nak gembirakan cerap je.. ye,hobi dia berenang.. kalau jalan2,dia tengok sg klang yg kotor tu,dia cakap kat aku "bu,nak benang".. adoiiii sedih la dengor anak aku nak berenang kat sg yg kotor tu.. aku cume pujuk cakap,"nnt kite berenang kat klcc ye".. lepas tu die dah ok dah.. walau pun aku selalu tipu dia cakap nak pegi klcc.. kalau tak tipu,mulut dia akan terus bercakap "nak benang,nak benangggg".. sedih tau dengar die cakap macam tu..

Untuk tambah lagi kegembiraan nye,semalam aku belikan dia swimming suit.. petang td abg posmen dtg hantar parcel,lg excited aku nak bagi dia try.. dia buat muka macam pelik jugak pkai baju renang tu.. tapi awak nampak kiut la cerap.. suke je aku tgk dia pkai baju tu.. harap balik segamat,jgn la abah nye buat2 lupe.. dibuatnye,die balik segamat asyik nak mengail je,punah harapan aku.. aku dah ingatkan die berkali2,tak ingat jugak tak tahu la aku.. tadi abah cerap tgk baju tu,terus amik gambo,siap ingatkan kat aku,balik kg nant jgn lupe bawak baju cerap sekali..jom cuci mata tgk baju renang baru cerap :)





Ahad aritu tok ayah dan tok mak nye datang kl.. so,cerap pun habiskan masa ngan tok mak,tok ayah,mak ngah di rumah mak ude.. cerap makin jadi pemalu..





Read More . . .

Post

Anak2 ku sayang

Lame betul tak update blog.. kemalasan melanda lagi.. tapi malam ni,ntah kenape jiwa tersangat la kacaunye.. tengok anakku cerap tido,tibe2 terasa rindu.. kenapa nak rindu,padahal dia ada di depan mata? pegang perut,terasa bergerak2.. baby yang bakal lahir tak lame lagi buat kan aku tibe2 jadi macam serba salah? kenapa mesti ada rasa serba salah? kadang terase macam cerap tak puas bermanja.. cerap dah makin meragam.. minta di beri perhatian sepenuhnya.. aku cube beri yg terbaik kepadanya.. walau pun aku dah kenalkan 'adik' kepadanya.. dia seakan mengerti,lalu mengusap perut,meletakkan telinga di perut,lalu menyebut adik..

Kadang2 datang angin ntah di mana puncanya,dia akan menendang 'adik'.. sakit perut ibu syg.. walau pon aku tahu dia tak berniat utk menyakiti aku.. cerap percaya lah syg,ibu tak akan sekali2 mengabaikan cerap.. ibu akan tetap syg kan cerap walau kite akan ada adik tak lama lagi.. malah makin hari kasih sayang ibu terhadap cerap makin kuat dan mendalam.. ianya tidak pernah pudar.. ibu tak nak cerap ada perasaan cemburu,terasing atau ape2 je.. ibu nak cerap tau,yg ibu sgt syg kan anak2 ibu..

Ada mengatakan wajah adik same macam cerap..doktor pun cakap macam tu.. tapi bile cerap tgk gambar adik,cerap kate tu momok.. itu bukan momok syg,itu adik :)




Tu ler gambar adik..macam cerap tak? yg ni pulak gambar cerap pada hari pertama di lahirkan..


Kite tunggu kehadiran adik dalam bulan 8 ye.. nanti cerap dah ade kawan.. mesti cerap suke.. sekarang ni cerap jangan merajuk2 lagi ye.. ape je cerap nak,ibu tunaikan.. tapi jgn la mintak McD hari2,yang itu memang tak larat nak tunaikan.. sekarang cerap pun dah besar,dah cerdik.. banyak cerap dah belajar.. ibu tak akan sia2kan cerap.. cerap janji jadi anak yang baik ye.. I LOVE U so much..

**ntah kenapa la mlm ni aku emo sgt.. mungkin td dinner mkn kat mcD,dan cerap sgt2 suke.. kalau la ibu tau bawak kereta,hari2 ibu bawak cerap jalan2.. tak ade la kite terperap je kat rumah.. nak jenjalan asyik kene tggu abah cuti je.. hujung minggu ni kite akan bercuti ke kampung,mesti cerap suke,sbb ibu dah janji yg kite akan berenang kat gunung ledang.. harap cerap suke :)
melihat kegembiraanmu,ianya adalah kebahagiannku.. melihat tangisanmu,ianya adalah kesedihan ku..
Read More . . .

Post

Impian cerap

video



Sila tengok video tu betul2..tgk budak pakai baju jersi kuning number 3..cerap akan kate itu dirinya..aku tak ajar pun cakap yg itu dia..aku cume cakap,rambut die sama ngan cerap kan..ada pacak..yg dia asyik tunjuk,tu cacap..bu bu bu..tu cacap..aku pun buat muke pelik..tapi dah selalu sangat dia cakap macam tu,aku iya kan je la..siap cakap lg,cacap bukak baju..ntah bile mase pulak dia ade dalam video tu..aku ajar,kat baju tu tulis i luv mum la..dia tengok aku dengan rase pelik..ahhh mesti dia nak cakap aku ni bohong..tak ape,esok cerap dah besar,cerap paham la..

Tengok iklan ni,teringat dulu,susu bebelac ni la aku bg cerap dulu..lepas tu aku benti kerja,dah tak minum susu formula,fully breastfeeding..sekarang ni minum dumex dugro..tgk iklan,tersengih2 bile iklan susu dumex tu ade cakap,terima kasih ibu..yg die malu2 kucing nak sebut..hari tu,mula2 iklan dutch lady keluar,dia suke nyanyi,dgn tgk kapal terbang tu,,ikut sekali nyanyi..ma ma ma~~ ma ma ma maaa~~lepas tu,yg si abah sangka kan budak ni nak susu tu,jadi dia belikan la susu dutch lady tu..sesuke hati je nak tukar susu..katenye ade 5X DHA..aku layankan aje la kate bapak budak ni...hurmmm akhirnye,tak minum pun..minum sikit,tinggalkan..dah biasa dugro,lg mau tukar..pastu sambung la balik susu dugro sampai la sekarang..

Yang tak tahan nye,bukan pasal beli susu..tak kesah la berape habis duit nak beli susu..sepeket yg 900gram tu dia boleh habiskan 4-7 hari..puting tu kalau boleh dia nak tukar seminggu sekali..maunye tidak,asyik la gigit puting..sebijik puting tu dah 13.00,sama dengan harga botol susu biasa..nasib baik la botol susu tu tak dipecahkannye..mampu pulak mak ayah die ni nak beli botol susu 50 hengget tu selalu..cerap cerap..bagi puting tiruan tu utk gigit2,tak mau pulak..tak ape la cerap,untukmu,ape saje..tapi cian kat abah,abah sorg aje keluarkan duit utk cerap tau..nak harapkan ibu,memang ler ibu boleh keluarkan duit,tapi punca asal duit tu pun dari abah..

Dah dekat pukul 3,aku pun nak join cerap tidur la..dia pun baru je tidur dalam pukul 2 td..lambat tidurnye..dari pukul 11 cuba tidurkan,tak jugak tidur2..pukul 12 menangis2 pggl abah..hurmm call abah,masih lg tak nak diam..pulak tu,abahnye suruh aku bawak pergi kedai..huh,malas giler ke kedai tgh2 mlm ni..jadi aku bukak je la laptop,layan lagu kesukaan die,maher zain..pastu die cakap,na nok na nok..ok la,aku pun tukar,lagu tema raja lawak..lame sikit die dah bosan,merengek lagi na nok na nok...ok la cerap,kalau cerap tak nak lagu tu semua,cerap nak ape? nak ball..aku dah agak,die nak ajak aku main bola sepak..adessss,tak larat aku..petang tadi aku dah main bola sepak kat padang..semalam dah main bola jugak dgn abahnye kat taman permainan..jadi,aku cakap,mane video bola aritu? dia pun cakap,ilangggg..perkataan selalu dia gunakan bile malas nak jawab pertanyaan aku..aku pun bukak la video baby yg main bola sepak ni..riang la die..layan la main bola tu sampai tersengguk2 depan lappy..aku pujuk tdo,dgn mamai,bu nak wak wak..iye la,ibu pasang lagu raja lawak ye..dengar kejap,trs tertidur..so,ape lagi..moh ler tdo jugak...

Read More . . .

Post

Doyan

huh,tak dapat nak cukupkan kuota utk bulan march..penat je berazam konon nye entry 5 kali sebulan,tapi tak boleh jugak buat..tak ape la,org busy macam aku ni,sume org dah faham..meh cite pasal doyan nak..ape? doyan tak tau? ala DURIAN la..


baru2 ni aku punye la teringin nak makan durian..adik aku pun datang la hantar durian ke rumah aku 2 biji..aku pun dengan tak sabarnye membaham sebijik tu..takut diketahui oleh si suami,aku sorok je kulit durian tu dalam tong sampah.waktu aku makan sorg2 tu,anak dan suami aku tido..Bile suami aku dah bangun,aku bagi tahu la ade durian..pastu die ajak makan..cehhh,aku pun makan sekali..die tak tau yg aku dah makan sebijik durian..anak aku yg 1st time makan durian,terkebil2..terus dikeluarkannye..masam katenye...

Malam tu,aku rase perut macam nak meletup..baru teringat yg aku makan durian siang td..mak aku benarkan mkn 2 ulas je,yg aku mkn hampir 2 biji..dengan kekesalan di hati,aku diam je..yg suami tgk aku yg berwajah pelik terus tegur,aku ok ke tak..aku cakap je la,sakit perut je..die pon cakap,siang td mkn durian byk..aku diam je..malam makin larut,sakit makin menjadi2..tak boleh tahan..aku pun terus terang cakap,aku dah makan sebiji durian sebelum tu..hurmmm laki aku tgk muke aku,mgkin tak tahu nak kate ape...lame je die tenung..

Untuk tidak buat dia risau,aku buat2 tidur..mungkin di sangakanya aku tidur,dia pun keluar..tengah2 malam die pergi main ping pong..bile motor dah tak kedengaran,aku pun bangun..tapi tak tau nak buat ape..rase perut tu dah lain macam..macam nak beranak pun ade rasenye..ke hulu ke hilir aku berjalan dalam rumah..sampai tak tahu nak buat ape..

Aku minum air banyak2 atas nasihat kawan2..itu pun aku sempat lg online..aku dah tak ade idea ape nak buat..takut aku nak tepon family aku..terima kasih pd kawan2 yg sudi memberi nasihat..walau pun kite kenal di alam maya je,nasihat anda amat bermanfaat :)

Hurmmm lepas ni,kene pikir byk kali..tak kesian kat diri sendiri,kesian kat baby..huhuhu rase nak nangis je..2 3 hari baru ok..angin dah mule keluar sikit2..tapi baunye,hanya aku ,suami dan asyraf je yg tau..hishhh budak kecik pun dah tau kentut itu busuk hahaha..suke je aku dengar bile die cakap,eeeee ibu tentut hahahaha..siap gelak tak tahan tu..suami aku terpakse tahan hidung je la..aku sendiri pun tak blh tahan,kesian org2 di sekeliling aku yg dah kene gas beracun..sekarang semuanya dah ok..

* durian mengandungi kalori yg tinggi

Read More . . .

gossip girls...

mereka HEBAT :)

Jalanjalan ke sini :)